Читај ми!

Без Гадафија на Зеленом тргу

Побуњеници се надају да би нападима на два фронта могли стићи надомак Триполија. У граду се ноћу чују рафали из аутоматског наоружања, док Гадафијеве присталице најављују масовне демонстрације. НАТО први пут гађа рафинерије. Последња фаза кампање ваздушних удара. Крај Гадафија, најавио шеф НАТО-а.

20.05 - "Стотине Либијаца постаће мученици у Европи. Око за око, зуб за зуб. Ипак, пружићемо им прилику да се дозову памети", изјавио Гадафи у обраћању на државној телевизији.

17.09 - Авиони НАТО-а бомбардовали положаје Војске Либије у планинама на западу земље, код села Ал Кавалиш, где су побуњеници пре два дана потиснули Гадафијеве снаге.

16.59 - Жестоки напади НАТО авијације на положаје либијске војске око Мисурате. 

15.44 - Десетине хиљада присталица Гадафија на Зеленом тргу у Триполију. Али Абу Сова оптужио побуњенике да су "слуге запада" и да Либија може да покрене реформе без мешања са стране. Гадафи се није појавио.

14.31 - Пет побуњеника погинуло, а 17 рањено у сукобима у Мисурати, преноси Ројтерс наводе лекара из тог града.

Гадафијеве присталице и побуњеници полако постављају сценографију за коначни обрачун у готово пола године дугом конфликту. Власт најављује масовну демонстрацију подршке Гадафију у Триполију у којем, већ ноћима, трају мистериозни обрачуни.

Званичници владе у Триполију те рафале објашњавају као шенлучење Гадафијевих присталица, што није потпуно искључено јер је, последњих месеци, цивилима подељено на десетине хиљада аутоматских пушака и дато им зелено светло да искорене дисиденте.

Ипак, пуцњи повремено потичу од обрачуна присталица и противника режима, посебно у сиромашнијим деловима града у којима су у фебруару одржане и најжешће демонстрације против Гадафија.

Неретко, непознати нападачи отварају ватру на полицију, махом из аутомобила, што наводи на закључак да побуњеници спремају устанак у Триполију, мада процене показују да више од половине становника престонице подржава Гадафија.

НАТО гађа нафту

Рафинерија нафте у Бреги гори већ 24 часа, пошто је НАТО авијација, први пут од почетка операције ваздушних удара, бомбардовала либијску инфраструктуру, надајући се да ће Гадафијеве снаге остати без горива.

НАТО је саопштио да је напад изведен како би се либијска војска спречила да изводи офанзивне акције, мада ова акција једнако боли и побуњенике којима су Брега и оближњи Рас Лануф једина шанса да се докопају свежег новца од продаје нафте.

Последња фаза кампање

НАТО је појачао нападе како би ослабио либијску војску и отворио пут за напредовање побуњеника, рекао је заменик министра спољних послова Калид Каим, наводећи да је тај покушај, неминовно, осуђен на неуспех.

Каим је оценио да то представља увод у последњу фазу операције ваздушних удара.

"Ово је крај за Гадафија", рекао је генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмунсен, наводећи да је Алијанаса, од почетка акције, уништила 2.700 војних циљева.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво