Читај ми!

НАТО чисти терен за устанике

Устаници другог дана офанзиве стигли на 50 километара од Триполија. НАТО авијација чисти терен пред побуњеничким снагама. Извештаји указују на десетине мртвих на обе стране. Почиње битка за равницу која се простире све до престонице. Горе складишта нафте у Бреги.

18.59 - Међународни кривични суд неће прихватити захтев либијског лидера Моамера Гадафија да услов за његов одлазак са власти буде повлачење налога за његовим хапшењем, изјавила заменица тужиоца Суда Фату Бенсуда.

18.50 - Италија повукла носача авиона "Гарибалди" из војне операције у Либији да би уштедела више од 80 милиона евра.

17.14 - Био сам против интервенције НАТО-а у Либији, али сам ипак морао да пристанем на њу, изјавио италијански премијер Силвио Берлускони и додао да "нико не зна како ће се све то завршити".

16.34 - Побуњеници у Мисурати, после битке у којој су изгубили 17 бораца док је 60 рањено, траже још оружја и значајнију подршку НАТО авијације.  

16.00 - НАТО негира да ваздушним операцијама чисти терен пред побуњеницима. 

НАТО је, како је и најављивано, одлучио да што пре оконча рат у Либији, бомбардујући бесомучно положаје Гадафијевих снага на западу државе и складишта нафте око Бреге, отварајући врата побуњеницима за покретање офанзиве замишљене као последњи чин већ шест месеци дуге драме.

Наоружани опремом коју су им Французи дотурили током маја и јуна и, пре свега, охрабрени акцијама НАТО авијације која покушава да неутралише оклопне јединице либијске војске, побуњеници су за 48 часова успели да се пробију из планинских упоришта у низију и заузму неколико села, које се претходно контролисале Гадафијеве снаге.

Суштински, акција устаника, у којој је погинуло двадесетак бораца, док их је рањено педесетак, неће имати озбиљнијег утицаја на исход борби, уколико побуњеници не успеју да избију у равницу и заузму неколико стратешких важних комуникација, којима се нафтом снабдевају Гадафијеве снаге.

Чекајући одлучан продор побуњеника, НАТО је у претходна 24 часа бомбардовао складишта горива око Бреге, што је протумачено као покушај да се владине снаге оставе без горива.

За разлику од претходних офанзива, побуњеници су у борбе на западном фронту у битку увели и тенкове, артиљерију и значајнији број вишецевних ракетних бацача, неутралишући, донекле, предност коју су, бар у том сегменту, до сада имале Гадафијеве снаге.

Област која је на удару побуњеника сматра се стратешки важном, јер се у њој налази велики војни гарнизон у месту Гарјан, удаљеном око 50 километара западно од Триполија.

Гарјан је највеће упориште владиних снага у планинама Нафуса западно од Триполија које обезбеђује важни путни правац који либијска војска користи за снабдевање својих јединица.

Побуњеници иду у Брисел 

Представници побуњеника из Бенгазија биће 13. јула примљени у седишту НАТО-а у Бриселу, а на састанку ће први пут бити представници свих 28 чланица алијансе, најавио је генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен.

Савет НАТО-а који чине амбасадори земаља чланица северноатлантске алијансе, имаће "неформални састанак са Махмудом Џибрилом и другим представницима прелазног Националног савета", рекао је Расмусен на конференцији за новинаре у Бриселу.

"Осим тога, ја ћу имати билатерални састанак са Махмудом Џибрилом", додао је генерални секретар НАТО-а.

Гласине о могућем састанку у седишту НАТО-а са делегацијом либијске опозиције појавиле су се јуче из дипломатских извора, али тада још није било речи о томе да би на састанку могли бити представници свих земаља чланица НАТО-а.

То се тумачи као још један корак у правцу међународног признавања побуњеничког Прелазног националног савета као званичне либијске власти.

Раније је најављено да ће члан Прелазног савета идуће недеље разговарати са председником ЕУ Херманом ван Ромпејом, а наговештен је и састанак са председником Европске комисије Жозе Мануелом Барозом.

Пресушила средства

Џибрил је у Анкари позвао стране земље да замрзнута финансијска средства режима из Триполија ставе на располагање либијској опозицији у Бенгазију.

У протекле две недеље, неколико пута су високи функционери побуњеника у јавности истицали потребу одмрзавања средстава или давања позајмица.

Џибрил је у име Прелазног националног савета, руководећег политичког тела опозиције, потписао са Турском споразум о позајмици од 200 милиона долара.

"Међународна заједница не може само да подржава нашу борбу против режима... Либијски народ пати и због глади, сиромаштва, недостатка лекова и смештаја", истакао је Џибрил после разговора са шефом турске дипломатије Ахметом Давутоглуом.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је данас да, према оцени војних стручњака, не може бити скорог разрешења ситуације у Либији.

"НАТО се налази у сложеној ситуацији. Бомбардују Либију дуже него што су бомбардовали Југославију. Њу су бомбардовали 78 дана, а Либију већ дуже од три месеца", рекао је Лавров у интервјуу ТВ каналу Вести-24.

Према његовим речима, крај тог процеса се не назире, људи гину и са једне и друге стране. Западни партнери обратили су се председнику Русије Дмитрију Медведеву с молбом да Москва помогне у посредничким напорима, пренео је Итар-Тас.

Број коментара 65

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво