Читај ми!

Побуњеници надиру

Дуго најављивана офанзива побуњеника јужно од Триполија. Устаници освојили неколико села, али запали у невољу код Мисурате. Тајно савезништво Ирана и Гадафија. Ирански обавештајци већ недељама у Либији, као и инструктори Револуционарне гарде, Пасдарана.

15.53 - Либијске власти оптужиле групу од двадесетак побуњеника за издају. Њима ће се судити у одсуству. 

15.16 - Побуњеници заузели село Ал Кавалиш, као прво значајније упориште Гадафијевих снага које је пало током офанзиве устаника. 

13.06 - Проблеми за побуњенике око Мисурате. Линија фронта се поново распала. Јужно крило попустило. На западу, борбе се воде око седам километара од града. 

Побуњеници су рано јутрос започели офанзиву против трупа либијске војске које су стациониране у Галишу, око 50 километара јужно од Триполија, јавља извештач агенције Франс прес.

"Још раније смо очекивали почетак офанзиве, коначно смо јутрос добили зелено светло од НАТО-а и офанзива је почела", рекао је један члан револуционарног комитета.

У региону Гуалиша је у току интензивна размена артиљеријске ватре између побуњеника и Гадафијевих снага, а ту зону надлећу и авиони НАТО-а, али не интервенишу, јавља извештач АФП-а.

Већ неколико дана, побуњеници најављују велику офанзиву како би поново преузели контролу над деловима јужно од Триполија, а посебно стратешку раскрсницу Бир ел Ганам. 

Офанзива побуњеника, чије је размере тренутно немогуће прецизније проценити, усмерена је ка положајима које су устаници претходне седмице изгубили у изненадном нападу Гадафијевих снага.

Тајно савезништво Триполија и Техерана

Иран покушава да искористи замешатељство у Либији како би ослабио позиције НАТО-а и Америке, или их бар увукао у дуже сукобе помажући режиму Моамера ел Гадафија, тврде француски обавештајни извори.

План Техерана је прилично једноставан, јер ирански лидери желе да, колико је то уопште могуће, ојачају позиције Гадафија, како би скренули пажњу светске јавности са свог контроверзног нуклеарног програма.

Акција Техерана је почела још у мају, када су у Либију дошли први инструктори Револуционарне гарде, чији је задатак да ометају и пресрећу комуникације побуњеника и НАТО-а и, истовремено, обуче либијске команданте вештинама скривања оружја и противавионских система.

Француски обавештајци тврде да ће Иран покушати да Либијцима дотури и извесну количину модерног наоружања, укључујући лаке противавионске пројектиле. Истовремено, у Либију су упућени скоро сви ирански обавештајци из околних држава.

Иако Иранци немају директан интерес у овом сукобу, њихове амбиције везане су за продужавање борби и везивање снага НАТО за рат у Либији, како би ослабили међународни притисак на највећег савезника Ирана, првог човека Сирије Башира Асада.

Тај део стратегије је већ, како се чини, донео извесне резултате, јер Русија, незадовољна начином на који НАТО руководи либијском кризом, блокира било какву озбиљнију расправу о Сирији у оквирима Савета безбедности УН.

Савезништво Ирана и Гадафија представља интересантан развој догађаја, јер односи две стране протеклих деценија нису били баш ружичасти, првенствено јер Техеран либијског лидера сматра одговорним за судбину Мусе ел Садра, лидера шиита у Либану, који је нетрагом нестао пре тридесетак година.

Закулисни договори

Западне силе озбиљно разматрају предлог, по којем би Гадафију требало да буде гарантована амнестија од судског прогона, преноси лист Комерсант речи неименованог високог званичника руског руководства.

"Пуковник је сигнализирао да је спреман да се одрекне власти у замену за безбедносне гаранције и амнестију. Такве гаранције су либијском лидеру већ понуђене", пише руски Комерсант.

Међутим, врло брзо су стигли деманти из Триполија. Портпарол либијске владе Муса Ибрахим рекао је Ројтерсу да тврдње појединих медија о Гадафијевом одласку са власти и тражењу сигурног уточишта ван земље једноставно нису тачне.

"Гадафи не може бити предмет преговора. То је наша принципијелна позиција. Гадафи је историјски симбол и Либијци ће умрети бранећи га", истакао је Ибрахим.

Побуњеници у Мисурати тврде да су успели да утврде одбрамбене положаје на ободу града и споје се са устаничким снагама са источног фронта, преноси Би-Би-Си.

Либијска војска предузела је јуче нову офанзиву на Мисурату. Гадафијеве снаге разумеју стратешку важност тог града, па у складу с тим покушавају да задрже устанике унутар Мисурате и не дају им превише простора.

У јучерашњим сукобима у Мисурати погинуло је најмање 11 особа, док је 57 повређено.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се