Читај ми!

Гадафи позива на оружје

Триполи позива на широку мобилизацију за рат са "издајницима и крсташима". Побуњеници саопштили да не долази у обзир да Гадафи остане у земљи, већ да мора да одговара пред Међународним кривичним судом. Гадафијев син Сеиф ел Ислам поручио западним земљама да су, због ваздушних напада, сада постале легитимна мета Војске Либије.

23.04 - Либијска морнарица, недалеко од Триполија, пресрела два брода натоварена оружјем из Катара намењеног побуњеницима.

18.54 - Званичник либијске владе Халед Каим рекао је да представници владе и побуњеника напредују у преговорима о обустављању четворомесечних борби. Раније је речено да је неколико рунди преговора одржано уз посредовање норвешке владе.

17.25 - Триполи позива добровољце за борбу против "крсташких" снага и побуњеника. "Централни комитет за одбрану отвара канцеларије за регистрацију бораца, мушкараца и жена, који желе да се боре против крсташа и банди издајника", јавља либијска агенција ЈАНА. 

16.41 - У Триполију се чуло шест снажних експлозија. Поново борбе на јужним прилазима Мисурати. Убијена двојица побуњеника. 

13.56 - У току су преговори либијске владе са опозицијом у циљу налажења мирног решења сукоба, изјавио портпарол владе Либије Муса Ибрахим и додао да су преговорима присуствовали представници италијанске, норвешке и египатске владе.

11.08 - Разлике по питању рата у Либији угрожавају напоре да се изгради стратешко партнерство између НАТО и Русије, оценио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Нема компромиса, поручују побуњеници! Председавајући Националног прелазног савета либијских побуњеника Мустафа Мохамед Абдел Џалил демантовао је да постоји могућност да Моамер Гадафи, након што је Међународни кривични суд издао налог за његово хапшење, остане у земљи.

Џалил је потврдио да постоји таква понуда, али је она неважећа, истичући да "не постоји излазна клаузула за Гадафија - он мора да буде уклоњен са власти и да се суочи са правдом".

Након што су се појавили наводи о томе да постоји могућност да ће побуњенички Савет дозволити Гадафију да остане у Либији, на улицама Бенгазија, који је под контролом побуњеника од почетка сукоба у фебруару, протестовало је око 100 људи, јавио је АФП.

Док сви истакнути чланови Савета инсистирају на томе да Гадафи мора да оде с власти, нема потпуне сагласности око тога да ли треба да се воде преговори како би се либијском лидеру омогућила излазна стратегија.

Гадафи је до сада одлучно одбацивао позиве да напусти власт, заклињући се да ће се борити до краја.

Побуњенички Савет је поручио и да ће поштовати нафтне уговоре који су склопљени у време Гадафијевог режима.

"Док врши дужност привремене владе, Национални прелазни савет ће наставити да поштује све финансијске и нафтне уговоре склопљене за време Гадафијевог режима", наводи се у саопштењу Савета.

У Либији, четвртом највећем извознику нафте у Африци, а дванаестом у свету, нафту експлоатише читав низ страних нафтних компанија.

Запад, легитимна мета

Војна кампања западних сила за свргавање либијског лидера Моамера Гадафија осуђена је на неуспех, а њихови ваздушни удари учинили су их "легитимним метама", изјавио је Гадафијев син Сеиф ел Ислам.

Гадафијев син је за приватну француску телевизијску станицу ТФ1 рекао да његов отац нема намеру да напусти земљу као део преговора са побуњеницима који траже да он после четири деценије оде са власти, пренео је Ројтерс.

"Ви нећете победити. Немате никакве шансе, нула шансе, да победите у овом рату", одговорио је Сеиф на питање да ли има поруку за француског председника Николу Саркозија.

"Уколико сте љути на нас што не купујемо 'рафал' авионе, требало је да са нама разговарате", рекао је он, мислећи на француски ратни авион који је Париз покушавао да прода Триполију пре избијања побуне против Гадафијевог режима.

"Уколико сте љути на нас што послови са нафтом не иду добро, требало је да са нама разговарате. Побуњеници вам ништа неће дати", поручио је син либијског лидера.

Сеиф ел Ислам је рекао да су либијске власти спремне за прекид ватре, демократију, изборе и нови устав, али је позив да његов отац оде из земље назвао "шалом".

"Ми се никада нећемо предати. Борићемо се. Ово је наша држава. Ми морамо да се боримо за своју државу и ви ћете за нас бити легитимна мета", додао је Ел Ислам.

Либијски вођа је, обраћајући се присталицама у петак у Триполију, позвао НАТО да обустави кампању ваздушних напада или ће бити сведок либијских бораца како се спуштају на Европу попут "најезде скакаваца или пчела".

НАТО се неће искрцати у Либију

Немамо намеру да упућујемо копнену војску у Либију, изјавио је генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен на заједничкој конференцији за новинаре са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом.

Генерални секретар НАТО-а је рекао да подржава све напоре да се пронађе политичко решење, које ће узети у обзир легитимне тежње либијског народа.

Расмусен је навео да је о томе разговарао са Медведевом и председником Јужне Африке Џејкобом Зумом, који у последње време предузима активне потезе у оквиру Афричке уније ради решавања конфликта у Либији, навела је агенција Итар-Тас.

"Претпостављам да се у том питању наша и позиција Русије у потпуности подударају", рекао је генерални секретар НАТО.

Лавров је, како преноси Интерфакс, истакао да свака испорука наоружања и упућивање војних инструктора у Либију представља кршење резолуције.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво