Читај ми!

Авионска несрећа у Русији

У авионској несрећи код Петрозаводска на северу Русије погинуле су 44 особе. Авион слетео на аутопут, недалеко од аеродрома, а затим се запалио. Осам преживелих с јаким опекотинама пребачени у болницу. По оцени експерата, пилоти криви за несрећу.

У авионској несрећи која се догодила ноћас код Петрозаводска на северозападу Русије, погинуле су 44 особе, саопштило је руско Министарство за ванредне ситуације. За несрећу авиона "Тупољев 134", по оцени експерата, највероватније су криви пилоти.

Од 52 путника и чланова посаде погинуле су 44 особе, а осам је у тешком стању. Авион са 43 путника и девет чланова посаде летео је од Москве до Петрозаводска.

Несрећа се догодила пошто је авион "из нејасних разлога променио курс и почео преурањено спуштање", саопштио је званични представник "Росавијације".

"Установљено је да је авион из нејасних разлога отишао бочно од писте неколико стотина метара, и такође, почео преурањено спуштање, због чега је налетео на дрвеће и ударио у електричне линије", изјавио је званичник.

Авион је трупом ударио о аутопут, поломио се и запалио. Шеф "Росавијације" Александар Нерадко навео је да је пре удара о земљу авион био цео, и да пре удара у дрвеће нема трагова пожара или експлозије.

Диспечер аеродрома "Петрозаводск" Сергеј Шматко новинарима је рекао да је посада одлучила да слети без обзира на густу маглу, ноћ и лошу видљивост.

"Лоша виљивост због густе магле, свега 2.100 метара, мрак, тешки временски услови! Али капетан посаде Фјодоров је одговорио да ће спустити авион визуелно", навео је Шматко.

"Не могу да кажем да се на аеродрому није ништа видело. То се зове 'минимални услови видљивости'. У принципу, и под таквим условима летелица може да се приземљи", додао је он, одбацивши претпоставке да би узрок несреће могло бити искључивање осветљења писти.

Јака магла и киша у тренутку несреће

Авион авиокомпаније "Русер", стар 31 годину, покушао је синоћ нешто пре поноћи да слети на аутопут удаљен километар од аеродрома "Петрозаводска". Од удара, труп авиона се разбио и летилица се запалила.

Агенције преносе да су међу путницима били и Владимир Петај, познати руски фудбалски судија и један шведски путник, кажу у Министарству за ванредне ситуације Русије.

Осам преживелих с јаким опекотинама пребачени су у болницу. Седам од њих је у "изузетно тешком стању", рекла је портпаролка министарства Ирина Андријанова за РИА Новости. Међу њима је и десетогодишње дете.

Један од очевидаца рекао је агенцији да је призор био застрашујући, јер су тела била разбацана свуда по путу.  

Директор аеродрома "Петрозаводск" Алексеј Кузмитски је рекао, како преноси Интерфакс, да је могуће да се несрећа догодила због лоших временских услова. У тренутку несреће падала је киша и била је јака магла у тој области.

Други званичник је, међутим, рекао да је могуће да се несрећа догодила и због квара помоћног система за слетање на аеродрому, пренео је Итар-тас.

"Не раде светла јаког интензитета на писти која је требало да буду упаљена у случају лошег времена", рекао је тај званичник и додао да је прво питање да се сазна зашто авион није покушао да слети на писту него на аутопут.

Истражни органи су саопштили да су нађене обе "црне кутије" и да ће их дешифровати међународна авио-комисија.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се