Читај ми!

Грешка НАТО-а, девет мртвих

Девет цивила, укључујући двоје деце, убијено у бомбардовању Триполија. НАТО признао грешку. Кривци највероватније Французи. Либија упозорава на "глобални џихад" против Запада. Закулисни преговори о миру у Либији. Побуњеници тврде да су запленили документе који потврђују Гадафијеву умешаност у ратне злочине.

01.10 - Бомбу на стамбену зграду у Триполију, у којој је погинуло девет особа, највероватније бацили француски авиони. Париз без коментара.  

23.34 - Чланице организације Афричке уније запретиле да ће напустити Уједињене нације уколико не престане бомбардовање Либије.

19.52 - Три ракете пале на стамбену четврт у Мисурати. Област прекрио облак дима и прашине.

10.18 - Четири побуњеника су погинула у најновијем артиљеријском гранатирању њихових положаја западно од Мисурате.

08.01 - Најмање седам особа погинуло у НАТО бомбардовању стамбене четврти у Либији, саопштили званичници либијске владе.

01.35 - Најмање седам пројектила пало на Аџдабију. Погинула једна особа, неколико рањено. 

НАТО је признао да је у нападу, који је кренуо наопако, погодио стамбену зграду у Триполију. Либијске власти још раније саопштиле да је убијено девет особа, укључујући своје деце. Бомба је пала у густо насељен део Триполија, а пројектил је пролетео кроз средину зграде, која се налази стотинак метара од школе.

"НАТО жали због губитка живота невиних цивила и јако пази приликом напада на режим, који користи насиље против својих грађана", рекао је командант операције НАТО против Либије, канадски генерал Шарл Бушар.

НАТО је, наводно, гађао ракетне системе северно од Триполија, али је један од пројектила заказао и погодио стамбену зграду.

Готово истовремено, либијски министар спољних послова Абдулати Алобиди рекао је да ће поступци НАТО у Либији представљати "окидач" за глобални џихад против Запада. "Никада им нећемо опростити, никада".

Број цивилних жртава у бомбардовању Либије, како тврде власти у Триполију, достигао је цифру од 856, док независни извори укупан број мртвих процењују на око 30.000, четири месеца од почетка грађанског рата и пуних 80 дана од почетка ваздушних удара НАТО.

Готово истовремено, шеф Уједињених нација Бан Кимун је потврдио информације да су се представници либијске владе и побуњеника већ састали у неколико наврата, најављујући да би ускоро преговори могли добити на интензитету и довести до прекида ватре,

"Сваки дан носи нове невоље народу Либије... Због тога је важно да заједнички покушамо да пронађемо решење", рекао је Бан, наводећи да се преговори воде под окриљем светске организације, тачније његовог специјалног изасланика Абдула Елаха ал Катиба.

Уколико ствари буду текле према плану, преговори два стране могли би се водити на Ђерби, острву са десет хиљада палми, које је влада Туниса предложила као место на којем би се могли одржати разговори о прекиду грађанског рата.

Стамбене зграде погођене

Најмање седам људи, међу којима и двоје деце, погинуло је протекле ноћи у Триполију, када су НАТО авиони погодили зграду у којој су они живели, саопштиле су либијске власти.

Према том саопштењу, НАТО је ноћас погодио двоспратну зграду у источном делу Триполија у којој је живело пет породица.

Представници власти су страним новинарима показали два тела извучена из рушевина бомбардоване зграде. Након тога новинари су у болници у Триполију такође видели мртва тела чланова једне породице, међу којима је било двоје деце и једне жена.

Портпарол либијских власти Муса Ибрахим је изјавио да тиме што има за циљ цивиле, НАТО чини "дивљаштво".

"Ово је била још једна ноћ крвопролића и ужаса које чини НАТО", рекао је Ибрахим, и нагласио да се близу бомбардоване зграде не налазе војни објекти и возила.

Према његовим речима, "амерички, француски, британски и италијански лидери који воде војне операције у Либији су "морално и законски одговорни за та убиства".

НАТО признао грешку

Два дана пошто је бомбардовао колону побуњеничких возила на истоку Либије, НАТО је признао грешку, изражавајући жаљење због "могућих повреда или губитка живота у овом несрећном инциденту".

НАТО је, такође, навео да су авиони напали мете у пределу у којем су недуго пре тога виђене Гадафијеве снаге, па су напале колону наоружаних возила која су сматрали потенцијалном претњом по становништво.

Побуњеници су, непосредно после инцидента, саопштили да је у нападу повређено 16 њихових бораца, али је лекар из болнице у Аџдабији, касније, рекао да су у мртвачницу неколико сати касније допремљена тела четворице устаника.

Тај лекар није могао да потврди да су ти људи погинули и нападу НАТО авиона.

Тешке оптужбе против Гадафија

Побуњеници тврде да поседују хиљаде докумената који доказују тврдње да су генерали либијске војске издавали наређења да се Мисурата бомбардује до изнемоглости, а њено становништво изгладни и тако натера на предају.

У документима, који ће ускоро бити представљени истражитељима Међународног кривичног суда, налазе се и наредбе о заустављању свих возила са храном која су се упутила ка Мисурати, као и инструкције да се хватају рањеници противничке стране.

Наводно, у маси докумената у која је увид имао британски Обсервер, налази се и Гадафијева порука борцима на фронту којој се наводи да се море у луци Мисурата "има обојити у црвено". Сви ови документи имају печате либијских снага.

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво