Читај ми!

Гадафијев гамбит

Либијска војска сломила отпор побуњеника и задржала положаје у Завији. Поново отворен источни фронт Брега-Аџдабија. Гадафи угостио председника Међународне шаховске федерације Кирсана Иљумжинова.

20.50 - У случају да се оружани сукоби у Либији продуже после лета британска флота неће моћи да одржи толики обим операција, рекао британски адмирал сер Марк Стенхоуп за Гардијан. 

20.41 - Шест ракета погодило побуњеничку рафинерију у околини Мисурате. Пројектили нису погодили складишта нафте, јавља Ројтерс. 

20.34 - Коалициони авиони бомбардовали град Ал Џуфра, јавља државна либијска телевизија. За сада нема података о евентуалним жртвама.

19.21 - У сукобима код Аџдабије између либијске војске и опозиционих снага погинуо 21 побуњеник, док је двадесетак рањено.

Либијски војни званичници наводе да су после скоро три дана борби либијске оружане снаге сломиле отпор побуњеника у Завији. Представници НАТО-а изјавили су да предузимају све да заштите цивиле у том делу Либије.

Тврдње либијских војних званичника да су одбили напад опозиционих трупа на Завију вероватно ће се испоставити као тачна, наводи Ројтерс извлачећи закључак из тога што се њихов главни побуњенички извор из тог града више не јавља.

Други показатељ јесте чињеница да група страних новинара путујући из Триполија према западу земље није била приморана да иде заобилазним путем око Завије, што је био случај током викенда док су борбе трајале.

Портпарол либијске војске Муса Ибрахим каже да владине снаге контролишу земљу од Аџдабије до Туниса и од мора до југа Либије.

"Племена су и то стално понављамо, на страни легитимне Владе Либије", изајвио је Ибрахим.

Источни фронт поново отворен

Ситуација на линији фронта Брега-Аџдабија поново се усијала, пошто су побуњеници покушали да, после готово месец дана мировања, заузму нафтну луку Брегу.

Упркос ваздушној подршци НАТО авиона опозиционе снаге нису начиниле било какав пробој нити су имале успеха у својој намери.

Добро укопане трупе либијске војске прво су задржале напад побуњеника, а одмах након тога прешле су у контру. Најмање четири побуњеника су погинула, док је 65 рањено, биланс је најновијег покушаја опозиционих снага да пробију фронт на истоку земље.

Да је ово био превелики залогај сведочи и један од побуњеника наводећи да је њихов покушај да стигну до Бреге врло брзо заустављен, а да је након тога једини план био повлачење према Аџдабији.

Како јавља Франс прес, либијска војска тешком артиљеријом бомбардује град Зентен, а источно од тог града опустошена су и места Јефрен и Калех. Како јавља репортер те агенције, све указује на то да Јефрен сада контролишу побуњеници.

НАТО је поново гађао председничку резиденцију у центру Триполија, као и војни аеродром у источном делу престонице. Власт није саопштила да ли је било жртава, нити колика је материјална штета.

Гадафи: Нема повлачења

У међувремену, либијска државна телевизија емитовала је снимак лидера Моамера Гадафија, који се састао с председником Међународне шаховске федерације (ФИДЕ) Кирсаном Иљумжиновом.

Први човек ФИДЕ каже да је либијски вођа и њему рекао оно што готово свакодневно понавља, да нема намеру да напусти земљу јер је то његова отаџбина у којој су му погинули деца и унуци.

Гадафи је, тврди Иљумжинов, рекао и да не разуме који то положај треба да напусти, пошто нема никакву функцију.

"'Нисам ни премијер ни председник, ни краљ. Немам никакву функцију у Либији и из тог разлога немам положај с којег треба да се повучем', рекао ми је Гадафи", изјавио је Иљумжинов.

Нова признања побуњеника

Шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле допутовао је изненада у Бенгази. Вестервеле је рекао да Национални транзициони савет представља легитимног представника либијског народа.

''Ми делимо исти циљ, а то је Либија без Гадафија", рекао је Вестервеле, а преноси Ројтерс.

Немачка, иначе, војно не учествује у Либији због чега је Берлин био критикован од Вашингтона и Париза.

Уједињени Арапски Емирати признали су либијски Национални савет за транзицију као јединог легитимног представника либијског народа, изјавио је министар спољних послова те земље Абдулах бин Зајед ал Нахијан.

"Национални савет је постао представник Либије и свих Либијаца", рекао је Ал Нахијан и додао да ће у Бенгазију, упоришту либијских побуњеника ускоро бити отоворено представништво Уједињених Арапских Емирата.

Број коментара 49

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво