Крвави сукоб на Филипинима

Најмање 54 особе погинуле су у жестоком окршају филипинске војске и побуњеника групе Абу Сајаф на јужном острву Басилан. Абу Сајаф, једна од најбруталнијих побуњеничких група, налази се на америчкој листи терористичких организација због бомбашких напада, отмица и обезглављивања.

Филипинске трупе претрпеле су један од највећих губитака у офанзиви против исламских екстремиста повезаних са Ал Каидом на јужном острву Басилан где је погинуло најмање 23 војника и 31 побуњеник.

Више од 400 маринаца и припадника војних и полицијских специјалних јединица у среду је напало два логора екстремистичке групе Абу Сајаф у којима се налазило око 150 побуњиника предвођених лидерима осумњиченим за више бомбашких напада и отмица, рекао је вице-адмирал Голес.

Вице-адмирал је рекао да је међу екстрмистима можда било и припадника муслиманске сепаратистичке групе Исламски ослободилачки фронт Моро.

Портпарол Моро побуњеника потврдио је да је десет припадника те организације погинуло и оптужио војску да их је напала, али је додао да припадници те групе нису били у логорима Абу Сајафа него да су се само задесили у тој области.

За разлику од Абу Сајафа, који се сматра бруталном терористичком оганизацијом, побуњеничка група Моро је преговарала са владом о споразуму о аутономији за мислиманску мањину на југу Филипина.

Премда ослабљени једногодишњом офанзивом, коју помажу и САД, око 400 бораца Абу Сајафа на Басилану и оближњем острву Јоло и полуострву Замбоанга поново су почели отмице како би сакупили средства за терористичке нападе, рекли су званичници.

Два логора на острву Басилану, на око 880 километара јужно од Маниле, била су уточишта Абу Сајафа, али и радионице за израду бомби.

Абу Сајаф се налази на америчкој листи терористичких организација због бомбашких напада, отмица и обезглављивања, који су допринели њеној репутације као најбруталније филипинске побуњеничке групе. Сумња се да је добила средства и обуку од Ал Каиде.

Група се доводи у везу са Џема исламијом, паназијском групом која је одговорна за нападе у Индонезији, укључујући и два бомбашка напада на Балију, 2002. године, и два напада на хотеле у Џакарти прошлог месеца.

Абу Сајаф одговорна је за најтежи напад екстремиста на Филипинима у коме је 2004. године потонуо трајект са 100 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се