Читај ми!

Још три месеца на Гадафија

НАТО је одлучио да продужи операције у Либији за још 90 дана. Јасна порука Гадафију да смо одлучни у заштити цивила, рекао Андерс Фог Расмусен. Гадафијев одлазак би могао да увуче земљу у грађански рат, оценио портпарол либијске владе.

15.21 - Није питање да ли ће Гадафи отићи, већ када, а то би се могло десити и сутра, изјавио генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен.

Северноатланска алијанса продужила је до краја септембра своју војну операцију у Либији, која је првобитно била одобрена до 27. јуна, навео је генерални секретар Алијансе Андерс Фог Расмусен.

"Та одлука шаље јасну поруку Гадафију да смо решени да наставимо наше операције у заштити либијског народа", рекао је Расмусен.

Расмусен је истакао да ће Алијанса наставити да спроводи мандат УН, додајући да западна коалиција у потпуности стоји иза либијског народа.

Упркос продужењу рока коначну одлуку о даљем војном учешћу западних земаља донеће национални парламенти сваке чланице посебно. Француски парламент ће о том питању одлучивати средином јуна, а слична је ситуација и са Британијом.

Имајући у виду расположење јавног мњења према рату у Либији, поготову у западним земљама, не треба олако очекивати да ће парламенти донети такве одлуке без већих трзавица.

Када се прича о тромесечном продужењу војне операције у Либији, треба имати у виду да првих дана августа почиње највећи исламски празник Рамазан.

То фактички значи да би НАТО морао да планира завршетак непријатељстава до августа.

Цивили на мети

Портпарол либијске владе Муса Ибрахим рекао је да је у ваздушним ударима коалиционих авиона погинуло 718 цивила, док је више од 4.000 повређено.

"Почевши од 19. марта, а закључно са 26. мајем, 718 цивила је погинуло, а 4.067 је повређено, од којих 433 критично. Сви су они мученици", рекао је Ибрахим.

Портпарол либијске владе напоменуо је да те бројке не укључују војне жртве.

Западне земље одбијају да прихвате тврдње о великом броју цивилних жртава, истичући да је њихов задатак заштита, а не убијање тих истих цивила.

У међувремену, либијска државна телевизија наводи да су током ноћи у Триполију одјекнуле четири експлозије. Циљеви коалиционих пројектила за сада нису познати.

Ибрахим је оценио да је одлазак Гадафија најгори могући сценарио за Либију.

"Ако Гадафи оде, сигурносни вентил ће нестати", истакао је портпарол либијске владе и упозорио на опасност од грађанског рата који би могао да уследи.

Ибрахим је нагласио да у разговору Гадафија и председника Јужне Африке Џејкоба Зуме није разматрана могућност Гадафијевог одласка са власти нити је дискутовано о било каквој врсти "излазне стратегије".

Мисурата гледа у небо

Упркос томе што под контролом држе целу Мисурату, побуњеници не могу даље да напредују, јер су се трупе либијске војске укопале и заузеле одбрамбене положаје на прилазима граду.

Британски хеликоптери "апач" и француски "тигар", судећи по најави француског шефа дипломатије Алена Жипе, требало би "ускоро" да први пут дејствују на либијском небу.

Побуњеници у Мисурати наводе да су добили инструкције од НАТО-а да не прелазе одређене договорене линије, како би западни хеликоптери могли да гађају без бојазни да ће погодити пријатељску мету.

Према неким сазнањима, аеродром у Мисурати биће искоришћен као база за принудно слетање хеликоптера који евентуално буду оштећени у борбама.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво