Читај ми!

Гадафи: Либију не напуштам!

Моамер ел Гадафи није спреман да напусти Либију и жели да нађе политичко решење сукоба, изјавио јужноафрички председник Џејкоб Зума. НАТО наставио нападе на Триполи. Побуњеници најавили офанзиву на Гадафија. Генерали Војске Либије који су дезертирали у Италију рекли да су Гадафијеве снаге сведене на 20 одсто капацитета.

21.33 - Одлазак Гадафија са власти био би најгори сценарио за Либију, рекао портпарол либијске владе Муса Ибрахим и упозорио да би у том случају могло да дође до грађанског рата, преноси АФП.

20.33 - У НАТО бомбардовању Либије до сада погинуло 718 цивила, а 4.067 рањено, саопштиле либијске власти, преноси Ројтерс.

14.51 - Италија с либијским побуњеницима постигла споразум о обезбеђењу кредитне линије од више стотина милиона евра, рекао шеф италијанске дипломатије Франко Фратини. Фратини отворио конзулат у Бенгазију.

13.41 - Русија понудила да пошаље своје стручњаке у Триполи да расветле контроверзне тврдње о убиству сина и троје унучади Моамера ел Гадафија.

13.39 - Француски хеликоптери ће у Либију стићи врло ускоро, рекао министар одбране Француске Жерар Лонге.

13.02 - Залихе хране и лекова у областима под Гадафијевом контролом исцрпиће се у року од неколико недеља, саопштиле Уједињене нације.

После разговора са председником Јужне Африке Џејкобом Зумом, Моамер ел Гадафи изјавио да је спреман на примирје, како би зауставио борбе у својој земљи, али не и да је напусти.

Зума, који је са својом делегацијом допутовао у посету Триполију, саопштио је да је Гадафи спреман да прихвати иницијативу Афричке уније за прекид ватре, којом би били заустављени сукоби, укључујући и нападе које НАТО изводи, подржавајући либијске побуњенике.

Зума је, међутим, навео да Гадафи инсистира да свим Либијцима буде пружена шанса да међусобно разговарају, како би одлучили о судбини земље.

После разговора са либијским председником, Зуму су повели у обилазак зграда у Триполију које је бомбардовао НАТО.

"Постоји забринутост за личну безбедност пуковника Гадафија", рекао је Зума.

Либијска државна телевизија емитовала је снимак Моамера ел Гадафија како дочекује јужноафричког председника Џејкоба Зуму, што је први пут да је либијски вођа виђен у јавности од 11. маја.

Државна агенција ЈАНА је известила да је, током разговора са Зумом, Триполи одбацио "кршење" резолуција Уједињених нација за које је одговоран НАТО, покушаје "политичких ликвидација" и уништавање државне инфраструктуре, као и поморску блокаду Либије.

Побуњеници најављују офанзиву

Само неколико сати пошто је Зума напустио Либију, уследили су нови напади авиона НАТО-а. Како преноси либијска државна телевизија, западна коалиција бомбардовала је цивилне и војне мете у дистрикту Таџура у Триполију, али и цивилне и војне мете у Ал Џуфри, 460 километара југоисточно од Триполија, дубоко у пустињи.

У међувремену, министар спољних послова либијских побуњеника Фати Баџа рекао је да се побуњеници спремају да брзо и ускоро покрену офанзиву против либијског вође.

"Верујем да је Гадафи у великој невољи, однос снага се потпуно променио, у војничком смислу, они око њега га напуштају. Чак и Русија тражи од њега да оде", изјавио је Баџа.

Баџа је додао да мисли да је Гадафи "кукавица која се неће борити до смрти" и "сада тражи начин да оде".

Либијска војска на петини капацитета

Пет генерала, два пуковника и један мајор либијске војске изјавили су у Риму да су напустили лидера Моамера ел Гадафија и да се либијска војска тренутно налази на 20 одсто капацитета.

Портпарол италијанског Министарства спољних послова Маурицио Масари рекао је да су официри дезертирали захваљујући "пажљивом, компетентном и одлучном раду наше обавештајне службе".

"Направили сте прави избор да напустите режим без будућности", рекао је Масари представљајући одбегле официре и представнике либијских побуњеника на конференцији за новинаре, а пренео АФП.

Бивши министар спољних послова, представник Либије у Уједињеним нацијама пре него што је променио страну, Абдел Рахман Шалгам изјавио је да су осморица официра који су дезертирали међу 120 који су напустили Гадафија и Либију у протеклих неколико дана.

"НАТО снаге паралишу Гадафијеву војску, која је сада на око 20 одсто од свог капацитета", саопштио је генерал Салах Гиума Јахмед.

Портпарол Националног прелазног већа Махмуд Шамам је рекао да побуњеници још нису добили новац који им је обећан и да спорост те операције отежава деловање.

Број коментара 54

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво