Читај ми!

Ракетама на школу

НАТО бомбардовао Триполи, погођена једна школа. Пентагон саопштио да је савезнике у нападу на Либију снабдевао муницијом. Гадафијев режим понудио још једно примирје, овог пута, без разговора о улози либијског лидера у будућности земље.

18.34 - Гадафи мора да напусти власт и повуче своје снаге, иако, за сада, он може да остане у Либији, рекао је председник Француске Никола Саркози

Авиони НАТО-а бомбардовали су центар Триполија касно синоћ. Погођена је једна стручна школа, а било је и људских жртава, пренела је либијска државна телевизија Ал Џамахирија, не дајући прецизније информације.

За сат и по, колико је трајао напад, Триполијем су одјекнуле три мање експлозије, наводи Ројтерс.

У међувремену, Пентагон је саопштио да америчка војска снабдева бомбама и резервним деловима савезнике који учествују у нападима против либијског режима.

"Пружамо материјалну подршку, укључујући и муницију, савезницима и партнерима који учествују у операцијама у Либији", изјавио је портпарол Пентагона Дејв Лапан.

Ово је први пут да је Пентагон јавно потврдио да муницијом снабдева савезнике НАТО-а, пошто је објављено да се неким земљама смањују залихе прецизних бомби или делова, навела је агенција АФП.

Откако је НАТО преузео команду над ваздушним ударима 1. априла у Либији, САД је савезнике и партнере снабдео муницијом и резервним деловима вредним 24,3 милиона долара, додао је Лапан.

Гадафи нуди преговоре?

У међувремену, влада Муамера Гадафија понудила је нови план примирја. Премијер Ал Багдади ал Махмуди саопштио је на конференцији за штампу у Триполију да ће Гадафијеве снаге одмах прекинути ватру, уколико то учини НАТО. Махмуди је, међутим, рекао да Гадафи неће напустити земљу, што је један од кључних захтева побуњеника.

"Либија је озбиљна по питању прекида ватре, који мора да подразумева прекид ватре са свих страна, посебно од стране НАТО-а", рекао је Махмуди.

Либијски премијер је, ипак, додао да  је Муамер Гадафи вођа либијског народа и да он одлучује шта ће либијски народ мислити.

У новом плану, базираном на "мапи пута" за решење конфликта коју је понудила Афричка унија, не спомиње се будућност Гадафија, за разлику од претходних понуда примирја, које су либијске власти нудиле.

Махмуди је додао да је Гадафи добро, иако, како је навео, НАТО жели да га убије. "Он је доброг здравља, врши своје дужности, у добром је стању и није му ограничено кретање. Либијци знају да је он добро", рекао је либијски премијер.

Лист Индипендент је раније пренео да је Гадафијев режим спреман на безусловне преговоре и помирење, које би укључивало амнестију и компензацију за све жртве сукоба.

"Будућа Либија ће бити коренито другачија од оне која је постојала пре три месеца. То је увек био план, само ћемо сада можда морати да убрзамо процес", наведено је у писму, у који је британски лист имао увид.

Међутим, међународна заједница је са неверицом дочекала вест о новој понуди за прекид ватре, с обзиром да су Гадафијеве снаге и данас наставиле са гађањем побуњеничког упоришта, Мисурате.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво