Читај ми!

Побуњенички ескадрони смрти

Устаници почели талас освета бившим сарадницима Гадафијевог режима. Тела убијених бачена на ободима Бенгазија. Француска жели жешћу акцију, ка Либији кренуло 12 борбених хеликоптера. Стручњаци подсећају на сличности бомбардовања Либије и Југославије 1999. године, али и подсећају на разлике Гадафија и Милошевића.

16.35 - Не шаљу се само француски хеликоптери у Либију, реч је о акцији читавог НАТО-а, преноси Ројтерс изјаву неименованог француског дипломатског извора.

15.24 - Војска Либије гранатирала Зинтан, који је под контролом побуњеника. Гадафијеве снаге се групишу на западу земље, преноси Ројтерс.

14.58 - Либијски вођа Моамер Гадафи мора не само да напусти власт, већ и Либију, саопштио Стејт Департмент поводом доласка помоћника државног секретара задуженог за Блиски исток Џефрија Фелтмана у Бенгази.

14.55 - Побуњеници узвраћају ударац. Неколико сати после скандала са ескадронима смрти у Бенгазију, устаници пред новинаре довели двојицу заробљеника коју су признали да су учествовали у масовним силовањима.

12.39 - Гадафијеве снаге поново гранатирале Мисурату. Пројектили махом експлодирали на јужним и западним прилазима граду, али су најмање три детонације потресле луку.

Побуњеници започели сурови талас освета према бившим сарадницима Гадафијевог режима. На ободима главног устаничког упоришта Бенгазија тела убијених бачена на улице.

Последњих седмица, на ободима Бенгазија пронађено неколико тела наводних Гадафијевих агената, који су ноћу хапшени, везивани и, на крају, убијани хицима у главу. Амнести интернешенел документовао три случаја, побуњеници тврде да је број знатно већи.

Само у последњих десетак дана пронађено је шест тела некадашњих сарадника Гадафијевог режима, који су се, како наводе лидери побуњеника, налазили на листама сумњивих особа, али никада нису ухапшени, јер је полицију коју су организовали устаници, неко "претекао".

"Сваки пут када смо хтели да ухапсимо неког са листе сумњивих, стизали смо прекасно... До тада, неко их је већ убио", рекао је неименовани званичних безбедносних снага устаника. Због тих убистава још нико није ухапшен, а посматрачи сумњају да је уопште покренута било каква истрага.

Истовремено, са првим великим скандалом у редовима побуњеника, Француска је одлучила да појача нападе на либијске снаге, па се очекује да 12 борбених хеликоптера ускоро стигне у зону дејстава.

Вест о распоређивању борбених хеликоптера први је објавио Фигаро, наглашавајући да су летелице натоварене на ратни брод "Тонер" још 17. маја. На броду, који је мања верзија носача класе "мистрал" се, осим хеликоптера, налазе десантне снаге и тенкови.

План француских генерала своди се на претпоставку да ће јуришни хеликоптери лакше пронаћи сакривене Гадафијеве тенкове и артиљерију него авиони, чиме ће истовремено операција ваздушних удара бити ефикаснија, уз мању колатералну штету.

Хеликоптери су, после авиона и специјалаца који се већ недељама налазе у Либији, трећа фаза француског ангажмана у рату против Гадафија, који Запад жели да оконча пре краја јула и почетка муслиманских верских празника.

Лист истиче да је планирано да се хеликоптерима појачају напади на Гадафијеве снаге и допринесе окончању сукоба, који су запали у пат-позицију.

"Употребом француских хеликоптера, међународна војна интервенција била би ближе терену, пошто је до сада изводила нападе авионима из ваздуха", преноси лист изјаву неименованог извора.

У међувремену, најжешће борбе поново се воде на граници Либије и Туниса, где већ недељу дана траја снажна офанзива либијске војске, која покушава да отера побуњенике што је даље могуће од кључне линије снабдевања.

У претходна 24 часа, у борбама око неколико граничних прелаза убијено је десетак либијских војника и једнако толико побуњеника.

После вишемесечних ваздушних удара по Војсци Либије, северноатлантска алијанса мења стратегију и проширује обим циљева. На то је, између осталог, приморава ситуација на терену, која је поприлично замрзнута. Ни Гадафијеве снаге, ни побуњеници не успевају да однесу превагу на фронту, већ брзо губе све што успеју да освоје.

Да би се дошло до "тачке пуцања", која би омогућила пад Гадафијевог режима, НАТО је појачао своје нападе.

Земље чланице западне коалиције сматрају да се превага мора однети до почетка августа, када почињу Рамазан, али и високе температуре које ће рат против Гадафија учинити тежим и рискантнијим.

Побуњеници у посети Турској

Лидер Националног прелазног савета у Либији Мустафа Абдул Џалил стиже у дводневну посету Анкари, где ће са водећим турским званичницима разговарати о проналажењу решења садашње кризе у тој афричкој земљи.

Представника либијске опозиције примиће премијер Тајип Ердоган и шеф дипломатије Ахмет Давутоглу. Они ће разговарати о најновијем развоју догађаја у Либији и координацији иницијатива за пружање хуманитарне помоћи народу те земље, пренеле су агенције.

Анкара је досад одржавала контакте и са владом у Триполију, због чега је била на удару критика тамошње опозиције. Ипак, премијер Ердоган је почетком месеца позвао Моамера Гадафија да одмах преда власт и напусти Либију.

Број коментара 73

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи