Читај ми!

Протести у Шпанији

На хиљаде Шпанаца протестује на улицама Мадрида због начина на који се власт бори против кризе. Полиција забранила окупљања због предстојећих локалних избора.

Хиљаде Шпанаца игнорисало је забрану окупљања уочи избора у тој земљи и улогорило се у самом центру Мадрида, исказујући гнев због понашања политичких странака и начина на који се држава бори са економском кризом.

Мадридски одбор за изборе забранио је демонстрације, оценивши да би оне могле да се одразе на изборе, заказане за недељу.

Одлука је, међутим, имала супротан ефекат, и уз лавину порука на друштвеним Интернет мрежама, хиљаде људи свих годишта изашло је на улице. На централном градском тргу окупило се и око 500 полицајаца у опреми за разбијање демонстрација, али нису интервенисали.

Општински и регионални избори заказани су за недељу, а демонстранти кажу да ће протестовати и сутра, дан пред изборе, па и после тога, и тврде да њихов покрет тек добија на снази.

"Хајде да видимо шта ће се дешавати сутра", изјавио је шпански премијер Хозе Луис Сапатеро у данашњем радијском интервјуу. "У сваком случају нећу трчати пред руду. Оно што могу да кажем јесте да ће се Влада и Министарство унутрашњих послова понашати коректно".

Слични ноћни протести, али мањи по величини, одржани су током последњих дана у неколико шпанских градова, укључујући Барселону и Севиљу.

Демонтранти се жале на разне ствари, али су уједињени под слоганом "Изворна демократија, сада!".

Они сматрају да су главне политичке партије неспособне, корумпиране и да раде у интересу крупног бизниса. Љути су, такође, због тога што обични људи сносе главнину терета мера штедње које су уведене да би земља изашла из економске кризе.

Шпанија се бори са двогодишњом рецесијом, чији су резултати велики дефицит и стопа незапослености од 21,3 одсто. 

Очекује се да ће владајућа Социјалистичка партија, коју води премијер Хозе Луис Родригез Сапатеро претрпети тежак пораз на локалним изборима, а да ће конзервативна Народна партија, која је кључна у опозицији, остварити огроман успех.

Општи избори се очекују следеће године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи