Читај ми!

Строс-Кан у кућном притвору

Уз кауцију од милион долара, бившем директору ММФ-а Доминику Строс-Кану одобрен кућни притвор, због оптужби за сексуални напад. Строс-Кан јутрос поднео оставку на место генералног директора ММФ-а. Као могући наследник, спомиње се француска министарка финансија Кристин Лагард.

Њујоршки судија Врховног суда Мајкл Обус рекао је да Доминик Строс-Кан може бити ослобођен уз кауцију од милион долара. Строс-Кан ће, како су предложили његови адвокати, бити под 24-часовним надзором у кућном притвору.

Судија је, такође, рекао да поред Строс-Кана мора непрестано бити наоружани чувар, чије трошкове сноси оптужени, јавља Ројтерс.

Бивши директор ММФ-а, који је оставку на ту функцију поднео јутрос, провешће у затвору још једну ноћ.

Међународни монетарни фонд је раније данас саопштио да је Строс-Кан оставку поднео у писму које је упутио управном одбору ММФ-а, као и да је та одлука одмах ступила на снагу.

"Са највећом одлучношћу одбацујем све оптужбе на мој рачун. Желим да заштитим институцију у којој сам часно и посвећено радио и пре свега, желим да усмерим сву своју снагу, време и енергију да докажем своју невиност", навео је Строс-Кан у свом писму.

Он је на функцију првог човека ММФ-а дошао у новембру 2007. године са мандатом од пет година.

Строс-Кан је прошле суботе у Њујорку приведен због оптужби да је сексуално злостављао собарицу хотела у којем је одсео. Суд му је у недељу одбио захтев за пуштање на слободу уз кауцију и од тада је у притворској јединици на острву Рајкер.

Собарица (32), пореклом из западне Африке, коју је Строс-Кан наводно покушао да силује, јуче је сведочила пред судом, који треба да одлучи да ли има довољно доказа за формално подизање оптужнице.

Ко ће наследити Строс-Кана?

Француска министарска финансија Кристин Лагард је можда водећи кандидат да наследи Доминика Строс-Кана на месту извршног директора Међународног монетарног фонда.

У том случају, Лагардова (55) би постала прва жена на челу ММФ-а, или било које велике финансијске институције, пише Њујорк тајмс у извештају из Париза.

Бивши водећи економиста ММФ-а, Кенет Рогоф, који сада предаје на Харварду, каже да је она импресивна, политички проницљива и снажна личност. "На финансијским скуповима широм света третирају је практично као рок звезду", додао је Рогоф.

У Француској нико не сумња у амбиције Лагардове да се пресели у Вашингтон, где је седиште ММФ-а. Живела је 25 година у САД и има контакте и поштовање у Вашингтону, на Вол стриту, као и у Европи, наводи амерички лист.

Лагардова је, коментаришући промене у ММФ-у, рекла да сматра да би Европа требало да понуди заједничког кандидата, који би имао подршку читаве Европе.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи