Читај ми!

Борба за прво место ММФ-а

У трци за место првог човека ММФ-а, САД предлаже саветника у Белој кући, Дејвида Липтона. Европа чека расплет ситуације. И земље у развоју заинтересоване за место шефа ММФ-а.

Ухапшени директор Међунардоног монетарног фонда (ММФ) Доминик Строс-Кан је под све већим притиском да поднесе оставку на тај положај.

Амерички министар финансија Тимоти Гајтнер каже да Кан више није у могућности да предводи ту финансијску институцију и да би борд директора требало да именује привременог челника Фонда.

Сједињене Америчке Државе за то место предлажу Дејвида Липтона, саветника у Белој кући, ранијег званичника Министарства финансија.

Земље у развоју почеле су са притиском како би на чело Међународног монетарног фонда, чији је извршни директор у затвору, дошао неко ко није Европљанин, јављају амерички медији.

Изјаве из Кине, Бразила, Турске и Јужне Африке, све утицајнијих привреда у успону, могу да одреде тон потенцијалне битке за место на челу ММФ-а.

Европски званичици, који се у борби са дужничком кризом ослањају и на ММФ, инсистирају на томе да задрже положај извршног директора, што је резултат џентлменског споразума Европљана и САД из времена после Другог светског рата.

Тај договор обезбеђује да Европљанин буде на челу ММФ-а, а Американац на челу Светске банке.

Кинеско Министарство спољних посова одбило је да коментарише оптужбе против Доминика Строс-Кана, али је портпаролка минтарства рекла да избор лидера ММФ-а треба да буде заснован на принципима праведности, транспарентности и заслуга.

Бразил и Јужна Африка инсистирају, такође, на квалификованости кандидата, уместо што се води рачуна из које земље долазе.

Виши званичник бразилске владе, који је желео да остане анониман, каже да његова земља жели да следећи шеф ММФ-а буде из неке велике земље у успону, али признаје да ће Европљани највероватније задржати тај положај.

"Мислимо да би Индија и Бразил били добре опције. Али, такође, верујем да ће Европа вероватно задржати свој положај, тако да не планирамо да се превише гурамо у то питање", додао је званичник бразилске владе.

Министар финансија Јужне Африке Правин Гордан изјавио је да је институцијама попут ММФ-а неопходно да се реформишу и да у потпуности буду одраз свог чланства, а не само индустријализованих нација.

Турски министар финансија Мехмет Шимшек изјавио је да би у наредном периоду шеф ММФ-а требало да дође из неке земље у развоју, попут Турске или Русије, а говорећи о себи, рекао да му не недостају ни знање ни искуство.

Доминик Строс-Кан и даље ужива ту место извршног директора, али су све раширенија очекивања да поднесе оставку.

"Нисмо имали контакт са извршним директором од његовог хапшења у Њујорку. Очигледно је да ћемо ускоро морати да разговарамо са њим", изјавио је портпарол ММФ-а Вилијем Мареј.

У међувремену Кан се налази у затвору Рајкерс Ајленд и стављен је под режим надгледања, да не би извршио самоубиство, пишу амерички медији.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи