Ухапшен директор ММФ-а

Под оптужбом за сексуални напад на хотелску спремачицу, у Њујорку ухапшен директор Међународног монетарног фонда Доминик Строс-Кан. Тужилаштво подигло оптужницу за кривично сексуално дело, покушај силовања и противправно затварање.

Извршни директор Међународног монетарног фонда Доминик Строс-Кан ухапшен је у Њујорку на основу оптужбе за сексуални напад на хотелску спремачицу. Тужилаштво у америчкој држави Њујорку подигло је оптужницу против Строс-Кана за кривично сексуално дело, покушај силовања и противправно затварање.

Строс-Кан је ухапшен на међународном аеродрому Џон Ф. Кенеди, свега 10 минута пре него што је требало да полети за Париз.

Три детектива у цивилу су га извели из авиона "Ер Франса" и ухапсили под оптужбом за сексуални напад на спремачицу хотела недалеко од Тајмс сквера, саопштиле су њујоршке власти.

Адвокат Строс-Кана Бенџамин Брафман изјавио је да директор ММФ-а не намерава да призна кривицу, преноси Ројтерс.

На Строс-Кана се у Француској досад гледало као на најзигледнијег кандидата социјалиста на председничким изборима идуће године и као на неког ко има шансе да победи председника Николу Саркозија.

Портпарол њујоршке полиције није могао да каже да ли је Строс-Кан путовао сам, нити колико је времена пре предвиђеног лета купио карту.

Инцидент се догодио у хотелу "Софител", на 44. улици, између Пете и Шесте авеније, око поднева. Спремачица је обавестила колеге, а они су звали полицију.

Маневар Саркозија

Строс-Кан је бивши професор економије, који је осамдесетих ушао у политику, као министар финансија.

Строс-Кан је 2007. године, уз подршку новог председника Француске, дошао на чело ММФ-а, што су многи протумачили и као маневар Саркозија да неугодног противника држи што даље од Француске.

Директор ММФ-а је већ имао скандал 2008. године због везе са Пирошком Нађ, која је била виши функционер у одељењу ММФ-а за Африку.

Пошто је у Фонду отворена истрага, Нађ је напустила ММФ и прешла у Европску банку за обнову и развој.

Његовом имиџу у Француској, међутим, много више је нашкодио чланак у Франс соару у коме се износе детаљи луксуза кјом је Строс-Кан окружен, због чега је он одлучио да тужи тај лист и тражи одштету.

Француска запрепашћена

Оптужбе за сексуално злостављање, против извршног директора ММФ-а изазвале су запрепашћење међу политичарима у Француској.

Док једни оцењују да то угрожава углед Француске и руши његове шансе да учествује у наредној председничкој кампањи, други подсећају на претпоставку невиности док се не докаже кривица.

Лидер Социјалистичке партије Француске Мартин Обри, изјавила је да је "запрепашћена" хапшењем и оптужбама против њеног партијског колеге.

"Ово је запањујућа вест, то још треба проверити", рекла је и чланица Социјалистичке странке Сегојен Ројал, напомињући да је Строс-Кан невин док се не докаже кривим, преноси АФП.

Сегојен Ројал је била кандидат на председничким избрима 2007. године и поново ће се кандидовати 2012. године што је досада планирао и Строс Кан, који је према досадашњим анкетама заправо био најјачи кандидат.

Посланик из Саркозијеве странке Унија за народни покрет Бернар Дебре рекао је да су вести о хапшењу "неприхватљиве" и "понижавајуће" за Француску, али је такође напоменуо да се Строс-Кан невин док се не докаже да је крив.

"Замислите шта би ово могло да значи за функцију коју има у ММФ-у и за Француску," рекао је он радију Јуроп1.

Уништене шансе за кандидатуру

Шефица десничарског Националног Фронта Француске Марин Ле Пен, рекла је, међутим, да су Строс-Канове шансе да се кандидује на изборима за председника 2012. године уништене.

"Ове отпужбе означавају крај његове предизборне кампање за председника и вероватно ће навести ММФ да га замоли да оде са функције," изјавила је Ле Пенова, преноси Ројтерс.

Анкете јавног мњења указивале су посљедних дана да је Строс-Кан најачи левичарски опонент конзервативном председнику Николасу Саркозију на предстојећим изборима, док је Ле Пенова, која је преузела Национални Фронт од свог оца Жан Мари Ле Пена у јануару према анкетама на другом месту иза Строс Кана, што значи да би такође могла надјачати Саркозија у провом изборном кругу.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво