Читај ми!

Мета Триполи

НАТО извео серију напада на Триполи. На мети Гадафијево седиште, болница, владина зграда. Повређено четворо деце. Бомбардовање омогућило побуњеницима да преузму контролу над великим делом Мисурате. Битке око аеродрома. УН тражи прекид сукоба.

Жестоки целоноћни напади алијансе на Гадафијево седиште, владину зграду, болницу и друге објекте у Триполију. Четворо деце је рањено, од којих двоје теже, пошто су исечени комадима стакла после експлозија, рекли су либијски званичници.

На згради болнице разбијена су стакла, а оближњи телекомуникациони торањ је срушен. Потпуно је разорена зграда владе, где се налазила Комисија за бригу о деци.

Према речима очевидаца, погођена је и зграда обавештајне службе, а један од очевидаца је потврдио Ал Џазири да су две експлозије одјекнуле близу либијске телевизије и државне новинске агенције.

Жестоки напади алијансе омогућили су побуњеницима да потисну Гадафијеве снаге из Мисурате и да напредују ка западу земље. Мисурата је једини већи град у том делу земље који држе антивладине снаге, али је под опсадом Гадафијеве војске већ два месеца.

"Потиснули смо Гадафијеве снаге из Мисурате и идемо даље", рекао је вођа побуњеника за Би-Би-Си.

Реда, један од побуњеника, рекао је Ројтерсу, да се борбе воде западно, источно и јужно од Мисурате, као и према аеродрому.

"Конторлишемо западну страну, али Гадафијеве снаге и даље имају контролу над југоисточним делом аеродрома", рекао је Реда.

Уједињене нације траже обуставу непријатељстaва како би се доставила помоћ најугроженијем становништву.

Шеф Канцеларије УН за хуманитарна питања Валери Амос рекла је на седници у Њујорку да велике несташице парализују Либију, што је озбиљан проблем. 

"Што дуже буде трајала садашња ситуација, то ће бити теже на хуманитарном плану. Уједињене нације су због тога присутне у Бенгазију и Триполију да би доставиле хуманитарну помоћ", рекла је  Валери Амос.

До почетка маја 710.000 људи напустило је Либију, од тога 263.000 Либијаца, док је 6.000 људи и даље блокирано на граничним прелазима са Египтом, Тунисом и Нигером. Око 58.000 људи је интерно расељено и живи у привременим насељима на истоку Либије, подаци су Канцеларије УН за хуманитарна питања.

Погинуло је више од 800 људи, док се најмање 200 води као нестало.

Број коментара 62

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво