Читај ми!

Племена траже амнестију

Вође либијских племена траже општу амнестију за све који су се борили у грађанском рату. Племена одана Гадафију позивају на маршеве за ослобођење градова под контролом побуњеника. Гадафи се припрема на марш на Мисурату, поручују побуњеници.

21.55 - У сукобима либијских побуњеника и владиних снага на западу Либије, код града Зинтан, погинуло најмање девет а рањено педесет побуњеника, саопштиле су лекарске екипе, преноси АФП.

 13.15 - Либијски авиони, који се иначе користе за распршивање пестицида, бомбардовали четири резервоара са горивом у Мисурати, после чега је избио пожар и проширио се на још четири резервоара.

12.30 - Неколико пројектила, које су испалиле Гадафијеве снаге, пало на територију Туниса, пошто су се поново интензивирале борбе око границе.

Национална конференција либијских племена најавила је да ће та конференција радити на доношењу општег закона о амнестији, који ће укључити све који су били умешани у сукоб и који су узели оружје у руке.

"Општи закон о амнестији је средство за утирање пута за нову еру мира и праштања", наводи се у саопштењу, али се не наводи рок за усвајање тог закона.

Представник либијске владе Муса Ибрахим рекао је да су племенске вође на конференцији представљале племена широм земље, укључујући и она са истока државе који контролишу побуњеници.

Међутим, у делу саопштења побуњеници су названи "издајницима", а такође се позива и на маршеве чији је циљ да се ослободе градови под контролом побуњеника.

"Конференција је позвала сва либијска племена која се налазе суседним градовима, које су отеле наоружане групе, да крену мирно у маршеве за ослобођење отетих градова и да разоружају побуњенике", наводи се у саопштењу.

У саопштењу није наведено како би разоружавање побуњеника могло да буде изведено мирним путем.

Представник Националног савета у Мисурати Сулејман Фортија упозорио је се Гадафијеве снаге окупљају у граду Злитен, у близини Мисурате и да су тамо већ започеле борбе, као и у приградским насељима око Мисурате, преноси Ал Џазира.

"Сигуран сам да ће бити много борби на терену у будућности. У Мисурати влада забринутост, јер се Гадафи припрема на велики марш на Мисурату", рекао је Фортија. "Та војска ће доћи из Злитена и највероватније ће се носити цивилну одећу", рекао је представник побуњеника.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво