Читај ми!

Жестоке борбе у Мисурати

Борба за Мисурату поново се распламсала. Гадафијеве снаге бомбардују побуњеничке положаје у граду ракетном артиљеријом, упркос изјавама либијских званичника о прекиду војних дејстава.

Борбе у Мисурати воде се несмањеном жестином у односу на протекле дане, упркос тврдњама режима да су заустављене војне операције у том граду. Војска од раних јутарњих часова бомбардује ракетама "град" побуњеничке положаје у централној Улици Триполи.

"Веома је опасно. Гадафијеве трупе почеле су бомбардовање у јутарњим часовима. Највише граната пало је на Улицу Триполи", рекао је портпарол побуњеника Абдулсалам.

Заменик либијског министра спољњих послова Калед Каим изјавио је јутрос да је војска обуставила операције против побуњеника у Мисурати, али да се није повукла из града.

Оружане снаге се нису повукле из Мисурате, већ су само суспендовале операције. Племена намеравају да реше проблем у року од 48 сати и ми верујемо да ће ова битка бити решена мирним, а не војним путем", рекао је Каим на конференцији за новинаре у Триполију.

Каим је раније најављивао да ће се војска повући из Мисурате и препустити локалним племенима да реше сукоб било преговорима, било силом.

"Гадафијеве снаге се повлаче. Људи су, међутим, још увек нервозни јер не знамо следећи потез Гадафијевих снага", рекао је представник побуњеника у Мисурати, Сафи Един ел-Монтазер.

Портпарол опозиционог Прелазног националног савета у Бенгазију, Џалал ел-Галал сумња да ће се режимске снаге потпуно повући из Мисурате нагласивши да побуњеници имају чврсту контролу над градом.

У јучерашњим жестоким окршајима у Мисурати, која се налази на северозападу Либије, 210 километара источно од престонице Триполија, погинуло је 28, а рањено 100 особа, јавио је АФП.

НАТО је синоћ бомбардовао војне и цивилне циљеве у Триполију, Сирту и још неколико либијских градова и има погинулих, јавља државна либијска агенција Џана.

Мета је, вероватно, био део у коме се налази касарна-бункер и резиденција Моамера Гадафија у центру града, преноси италијанска агенција Анса.

У међувремену, у првом нападу америчке беспилотне летелице "предатор", чију је употребу пре три дана одобрио амерички председник Барак Обама, уништен је један од Гадафијевих система за лансирање ракета којим су, наводно, гађане цивилне мете у Мисрати, навео је АП.

Сукоби у Либији трају од 15. фебруара, када су се опозиционе снаге побуниле против Гадафијевог режима.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво