Читај ми!

Гадафи се повлачи из Мисурате

Либијски званичници најавили повлачење војске из Мисурате. Борбу са побуњеницима настављају локална племена. Три особе погинуле у нападу НАТО-а на резиденцију Моамера Гадафија, саопштио портпарол либијске владе.

Гадафијева војска се повлачи из Мисурате, која је под опсадом готово два месеца, а локална племена ће наставити окршаје са побуњеницима, најaвило је министарство иностраних послова Либије.

Портпарол побуњеника Гемал Салем изјавио је да је Мисурата ослобођена од Гадафијевих снага, али за сада нема независне потврде о повлачењу либијске војске из тог града, иако заробљени војници тврде да су добили наређење за повлачење.

"Мисурата је слободна, побуњеници су победили. Неки припадници гадафијевих снага су убијени, док други беже", рекао је Салем.

Помоћник министра иностраних послова Либије Калед Каим раније је рекао да ће ситуација у Мисурати постати лакша, с обзиром на то да ће контролу над ситуацијом преузети племена у Мисурати и остатак народа Мисурате, а не војска.

"Видећете како ће они бити брзи и хитри и либијска војска ће се повући из ове ситуације у Мисурати, јер либијски народ у Мисурати не може више да поднесе", рекао је Каим.

Каим је рекао да је либијској војсци дат ултиматум да уколико не могу да реше проблем у Мисурати, онда ће људи из околних градова доћи и покушати да преговарају са побуњеницима. Уколико они не буду желели да се предају, онда ће настати борбе, рекао је Каим.

Рањени либијски војник Калед Дорман, кога су заробили побуњеници у Мисурати, рекао је да је војсци јуче наређено да се повуче из тог града, јавља Ројтерс.

На питање новинара да ли је влада изгубила контролу над Мисуратом, један војник одговорио је са "да".

Бомбардован центар Триполија

Неколико сати након што су Гадафијеве снаге објавиле промену тактике у Мисурати, авиони НАТО-а погодили су центар Триполија, у близини седишта либијског вође Моамера Гадафија, а према речима портпарола владе Мусе Ибрахима погинуло је троје цивила.

Ибрахим тврди да је реч о паркиралишту, док агенција Ројтерс јавља да је је у питању бункер.

Сведоци говоре да је на празном простору било паркираних возила, али да је окружен зидом и да га чувају војници па сматрају да није реч о празном земљишту.

Истовремено, либијски побуњеници кажу да су авиони НАТО-а протеклих дана појачали нападе на области које контролишу владине трупе.

Коментаришући то што је НАТО авијација у Либији почела да користи беспилотне летелице "предатор" наоружане пројектилима "хелфајер", које Американци већ годинама користе у мисијама против радикалних исламиста у Ираку и Авганистану, помоћник министра иностраних послова Либије Калед Каим осудио је америчку администрацију због политике према Либији.

"Председник Обама је умешан у једну прљаву игру. Одлуком да пошаље беспилотне летелице урадиће се исто што и у Авганистану, Ираку и Пакистану, а то је нови злочин против човечности'', изјавио је Каим.

Либијски премијер Ал Багдади Ал Махмуди рекао је после разговора са руским шефом дипломатије Сергејом Лавровом да би Русија ускоро могла да пошаље посматраче који би надгледали спровођење прекида ватре.

Државна агенција Јана наводи да је Лавров рекао да је "Русија привржена мирном решењу сукоба у Либији и да је спремна да пошаље посматраче који би надгледали прекид непријатељстава".

"Русија је већ послала предлог и обавестила УН", рекао је Лавров.

После разговора са Лавровом, либијски премијер потврдио је, у телефонском разговору са грчким колегом Јоргосом Папандреуом, да је његова земља привржена принципима УН и сагласна са мировном иницијативом Афричке уније, јавља државна агенција Јана.

"Колонијална крсташка агресија погазила је све принципе и резолуције УН", истакао је Махмуди у разговору.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи