Читај ми!

Општи напад на Гадафија

НАТО разматра коришћење јуришних авиона, хеликоптера и морнарице у нападима на либијску војску, како би померио однос снага у корист побуњеника. Гадафијеве снаге, користећи пешчану олују, настављају офанзиву на побуњенике у Аџдабији и Мисурати.

Војни стручњаци упозоравају да ће НАТО, ако се статус кво на терену настави, морати на другачији начин да приђе проблему проналажењa оклопне механизације и мобилне артиљерије либијске војске.

Једна од опција, које војни аналитичари предлажу, јесте коришћење јуришних авиона "А-10" и "АЦ 130" или хеликоптера, пошто је такав тип летелица, које лете на мањим висинама, далеко ефикаснији у проналажењу и елиминисању мета.

Војни стручњак Тим Рипли наводи да је очигледно да удари НАТО-а не дају резултате, јер је досад уништено тек стотинак возила либијске војске.

Француски војни званичници већ су рекли да би јуришни авиони америчке војске могли да помогну у разбијању статуса кво на терену, али је америчка авијација већ истакла да би они били превише лаке мете за противвазудшна ракетна оружја која се лансирају са рамена.

Хеликоптери би били још ефикаснији, али су много рањивији на преносиве ПВО ракетне системе, што је НАТО већ искусио у Афганистану, а Американци у Сомалији.

Међутим, напомиње Рипли, постоји једна сигурнија опција - гађање јединица либијске војске са бродова, којих НАТО у Средоземљу има довољно.

"Посебно око Мисурате би се деловање бродске паљбе показало делотворним. НАТО има више од 20 бродова који имају у домету Гадафијеве снаге које опсeдају тај град", истиче Рипли.

"Причамо о огромној ватреној моћи - више од 100 граната по минути, која би потпуно уништила либијску војску. Још ако имате посматраче на земљи који ће да наводе паљбу, бродски топови су прецизни колико и ваздушни удари", закључује Рипли.

Снаге либијске војске могле би да заузму Мисурату у наредних два до три дана, ако НАТО не уради нешто по питању разбијања опсаде града и не појача своје ваздушне ударе, тврде побуњеници у граду.

"Биће готово у року од пар дана. Осећамо се, најблаже речено, као пацови у кавезу", рекао је један од побуњеника.

НАТО је добио мандат од УН за мисију у Либији да би заштитио цивиле, али "свакодневно десетине људи умире и патња се наставља", истичу побуњеници у Мисурати.

НАТО тврди да је досада елиминисао трећину капацитета либијске војске. Наиме, команда алијансе наводи да је само јуче уништила девет складишта за муницију, пет радара и четири ракетна ПВО система.

Најслабија карика

Ипак, и поред свих ваздушних удара побуњеници и даље остају "најслабија карика" целокупног напора да се Гадафијев режим сруши.

Користећи лоше време, Гадафијеве снаге наставиле су да нападају побуњенике и на западном и на источном фронту.

Опозиционе снаге тврде да је пешчана олуја потпуно омела нападе авиона НАТО-а. Сведоци говоре да су владине трупе испалиле десет ракета на Аџдабију, коју становништво масовно напушта.

Либијска војска и даље контролише пут Аџдабија-Брега, па побуњеници не могу фактички да "мрдну" из Аџдабије.

Гадафијеве снаге ушле су у центар Мисурате, потискујући опозиционе снаге према луци коју су засуле артиљеријском ватром. Из градске луке испловио је брод са више од 1.000 људи, већином страних радника и рањеника, у оквиру плана евакуације цивила.

Неколико десетина граната пало је на град, а према тврдњама побуњеника најмање четворо људи је погинуло, док је 25 повређено.

"Досад је око 1.000 људи убијено, а 3.000 рањено у Мисурати, откако су пре шест недеља снаге лојалне либијском вођи Моамеру Гадафију почеле да гранатирају тај трећи по величини град у Либији", изјавио је званичник главне градске болнице, доктор Калед Абу Фалга.

Број коментара 105

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво