Мубарак пред истрагом

Хосни Мубарак и његови синови биће саслушани, због сумњи да су "повезани са нападима на учеснике протеста" и због корупције, затражио египатски државни тужилац. Бивши премијер Ахмед Назиф приведен због оптужби за корупцију.

Египатски државни тужилац затражио је данас да буду саслушани свргнути председник Хосни Мубарак и његови синови поводом оптужби да су одговорни за насиље над демонстрантима и корупцију, јавила је египатска агенција МЕНА.

У међувремену су египатски судски извори навели да је Ахмед Назиф, који је био премијер у последњој влади пре свргавања Мубарака 11. фебруара, приведен због сумњи на корупцију.

"Државни тужилац Абдел Магид Махмуд одлучио је данас да затражи саслушање бившег председника Хоснија Мубарака и његових синова Гамала и Але", пренела је МЕНА.

Према саопштењу тужиоца, Мубарак и његови синови биће саслушани поводом извештаја и жалби у којима се наводи да су "повезани са нападима на учеснике протеста, што је довело до погибија и рањавања".

Процењује се да је 800 људи убијено у сукобима с полицијом и присталицама бившег шефа државе током неколико седмица протеста који су довели до одласка Мубарака с власти 11. фебруара, наводи АФП.

Мубарак и његови синови биће саслушани и поводом оптужби за корупцију, због којих је бившем премијеру Египта Назифу данас одређен притвор од 15 дана.

Мубарак је сменио Назифа и његов кабинет 28. јануара у покушају да заустави талас протеста у Египту.

Одлука египатског тужиоца уследила је пошто је ТВ станица Ал Арабија објавила интервју с Мубараком, први откако је поднео оставку, у коме је бивши египатски председник изјавио да је жртва клевете и претњи тужбама.

Мубарак (82) је казао да су он и његова породица били жртве неправедне кампање и лажних оптужби које су имале за циљ да униште његов углед и интегритет, као и његову војну и политичку каријеру.

Он је у интервјуу телевизији Ал Арабија рекао да је спреман да сарађује у евентуалној истрази о наводној имовини његове породице у иностранству.

Мубарак је критиковао медије због тога што су објављивали да он има "велику имовину" у иностранству, демантујући да поседује рачуне у страним банкама.

Мубарак и његова породица налазе се у председничкој палати на Црвеном мору у Шарм ел-Шејку, забрањено им је да напусте земљу и сви рачуни су им замрзнути, пренела је француска агенција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво