Нема мира у Сирији

Снаге безбедности пуцале погребну поворку код џамије у гради Дери, на југу Сирије. Активисти за људска права оптужују власт за злочин против човечности после јучерашњих протеста, када је, како тврде, убијено 37 људи.

После јучерашњих крвавих протеста, у Сирији ни данас није мирно. Снаге безбедности отвориле су ватру на погребну поворку у граду Дери, на југу земље, преноси агенција Ројтерс изјаве сведока.

Полиција и војска пуцале су из ватреног оружја испред џамије Омари на колону људи, који су се окупили како би одали почаст убијеним демонстрантима у протестима који последњих месец дана бесне земљом.

Нешто раније данас сиријски активисти за људска права оптужили су полицију и војску да су починиле злочин против човечности убивши 37 људи на јучерашњим протестима широм земље.

Национална организација за људска права саопштила је да је у петак само у Дери, која је центар протеста, убијено 30 људи. Осталих седморо је убијено у Дамаску, Хомсу и Доуми.

"Ово што се дешава у Сирији флагрантно је кршење људских права. Сиријске безбедносне службе починиле су злочин против човечности пуцавши без икаквог повода на демонстранте", наводи се у саопштењу.

Са друге стране, државна телевизија саопштила је да су наоружане групе убиле 19, а раниле 75 полицајаца у Дери.

Министарство унутрашњих послова за нереде оптужује "заверенике потпомогнуте споља". У саопштењу се наводи да су се "одређене" групе инфилтрирале у редове демонстраната и прве отвориле ватру на полицију, како би изазвале реакцију.

Протести, усмерени против 40 година дуге владавине породице Асад, бесне широм земље, а до сада је у њима погинуло неколико десетина људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво