"Заштитник" прети Гадафију

Гадафијеве снаге "сломиле" јуриш побуњеника на Брегу, Пут ка Аџдабији отворен. Британија ће испитати либијског шефа дипломатије Мусу Кусу због обарања путничког авиона код Локербија 1988. године. Преузимањем команде над коалиционим снагама операција у Либији добила ново име - "Уједињени заштитник".

После контраофанзиве и враћања побуњеника на почетне положаје пре почетка "Одисејеве зоре", Гадафијеве снаге успеле да неутралишу напад устаника код Бреге, после чега им је отворен пут ка још једном заузимању Аџдабије..

Побуњеници су, чини се највише у жељи да разбију већ чврсто окорењено мишљење о њима као рђавим борцима, прикупили значајне снаге око Бреге и у четвртак после подне кренули на Гадафијеве трупе праћени жестоким ударима коалиционе авијације.

За разлику од претходних неколико пута, када су владине снаге попустиле под таквим притиском, побуњеници су код Бреге наишли на паклену ватру Гадафијевих јединица, па је њихова офанзива окончана недуго пошто је уопште и почела.

Суштински, команданти устаника сачекали су да прође талас коалициних ваздушних удара и јурнули на Гадафијеве положаје, али је војска узвратила паљбом из вишецевних ракетних бацача и потпуно деморалисала ионако не претерано самоуверене противнике, који су се дали у повлачење ка Аџдабији.

У том граду, који је у досадашњем току сукоба три пута мењао "руке", цивила готово више и да нема, док се чини да га Гадафи може поново заузети кад год пожели, уколико уопште има такве намере.

Муса Куса и Локерби

Либијски шеф дипломатије и Гадафијева десна рука Муса Куса пребегао је у Британију. Упркос пребегу, мораће да одговара на неугодна питања шкотских истражитеља око обарања авиона код Локербија пре 22 године, када је погинуло свих 259 путника и чланова посаде.

Либијска влада потврдила је да је министар спољних послова Муса Куса поднео оставку и додала да нема сазнања да је тако нешто учинио још неки министар из владе, јавила је агенција Ројтерс.

Портпарол либијске владе Муса Ибрахим рекао је да је Куси дата дозвола да оде на хитно лечење у суседни Тунис.

"Влада му је дала дозволу, па је он отишао у Тунис на одмор на неколико дана, можда и неколико недеља, да би био подвргнут хитном медицинском третману", рекао је Ибрахим, упитан да прокоментарише наводе о Кусином одметништву.

Бивши либијски шеф дипломатије је, иначе, човек на кога су САД мислиле да се могу ослонити и сарађивати, пише у америчким депешама из 2009. године објављеним на Викиликсу.

У документима се истиче да је Куса образован на Западу и да је присталица сарадње са западним земљама, а на место министра спољних послова постављен је у марту 2009. године, пошто је претходно пуних 15 година био шеф либијске обавештајне агенције.

"Куса је имао важну улогу у америчко - либијским односима и, шире, у либијској спољној политици. Куса је један од ретких либијских званичника којег красе оштроумност, оперативност и политичка тежина", пише у депеши.

Почетне позиције на терену

Гадафијеве трупе искористиле су смањену фреквенцију коалиционих удара на истоку Либије и успеле да потисну побуњеника на позиције пре почетка "Одисејеве зоре".

Либијска војска поред успеха на истоку земље и даље врши притисак на побуњенике у Мисурати.

Држећи град у обручу и одржавајући копнену блокаду Гадафијеве трупе покушавају да са што мањим учешћем оклопне механизације, која је лака мета за коалиционе авионе, заузме град.

Опозиционе снаге, које су у поређењу са Гадафијевим трупама ометене мањком организације, увежбаности и војне доктрине, апелују на Запад да поново појача ваздушне ударе на истоку земље, али и да пошаље помоћ у виду наоружања.

Проблем код наоружавања побуњеника јесте тај што се не зна шта ће се десити са Либијом после окончања сукоба, упозоравају војни аналитичари подсећајући на речи генералног секретара НАТО-а Фога Расмусена да је један од могућих сценарија сукоба у Либији распад земље.

Ако се такав сценарио деси, западни стручњаци се плаше у чије би руке могло да падне наоружање које би евентуално било дотурено побуњеницима.

"Уједињени заштитник"

Генерал Шарл Бушар нови је комадант НАТО операције у Либији под називом "Уједињени заштитник". 

Бушар је изјавио да ће истражити извештаје о погибији 40 цивила после ваздушних удара Алијансе на Триполи.

Генерал Бушар, главнокомандујући НАТО-а операције "Уједињени заштитник" у Либији, назначио је да се наводни инцидент догодио пре него што је НАТО преузео команду у четвртак.

"Свестан сам извештаја. Узимам такве вести врло озбиљно, али наша мисија је почела данас", рекао је Бушар.

Новинска агенција католичких мисионара Фидес пренела је изјаву апостолског викара Триполија, који је рекао да има сазнања да се једна зграда у кварту Буслим у Триполију срушила приликом бомбардовања и да је тада погинуло 40 људи.

Амерички министар одбране Роберт Гејтс оценио је да ће економски и политички притисак, а не војни удари, на крају отерати либијског лидера Муамера Гадафија са власти.

"Ова операција НАТО ипак може да деградира Гадафијеве војне капацитете до нивоа када ће он, и они око њега, бити натерани на врло различите изборе и понашања у будућности" , изјавио је Гејтс пред одбором за оружане снаге у Представничком дому Конгреса.

"По мом мишљењу, до уклањања пуковника Гадафија ће вероватно доћи временом, политичким и економским мерама, и то ће урадити његов народ", истакао је Гејтс.

Амерички министар одране је, такође, рекао да је НАТО преузео војну операцију против Либије и да ће улога САД у њој бити на пољу електронског ратовања, снабдевања горивом у ваздуху, мисија спасавања, обавештајне активности, као и извиђање.

Број коментара 76

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво