Оставка до краја године

Председник Јемена Али Абдулах Салех обавестио је највише представнике војске и племенске лидере да је спреман да до краја године поднесе оставку.

Портпарол јеменског председника Али Абдулаха Салеха изјавио је да је шеф државе спреман да до краја године поднесе оставку, у склопу уставног процеса преноса власти.

Ахмед ел Суфи изјавио је агенцији Асошиејтед прес да је председник Салех касно синоћ о томе обавестио јеменске званичнике, највише представнике војске и племенске лидере.

Салех је раније одбацио предлог да до краја године преда власт, што је захтевала јеменска опозиција.

За сада није познато да ли ће опозиција прихватити најновију понуду председника Салеха, посебно после убијања више од 40 демонстраната на протестном скупу на главном тргу у Сани.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун осудио је употребу бојеве муниције на протесту у Јемену, када су владине снаге пуцале на демостранте током антивладиног скупа.

Моћни јеменски генерал Али Мохсен ел Ахмар, блиски пријатељ и сарадник председника Али Абдулаха Салеха, јуче је у телевизијској поруци подржао захтеве за смену власти.

Генерал Ел Ахмар изјавио је да подржава "мирне протесте младих" и оптужио председника за репресију над учесницима демонстрација и гурање земље у грађански рат.

Али Мохсен ел Ахмар је војни ветеран, један од пет бригадних генерала у јеменској војсци, командант Прве тенковске дивизије и северозападне војне зоне, а трећи по утицају и значају у војној хијерархији државе.

Генерал је полубрат председника Салеха и био му је од кључне помоћи када је долазио и учвршћивао власт у Јемену. Изузетну популарност стекао је у војсци пре деценију и по, у време гушења грађанског рата, и у бројним сукобима побуњеницима из племена Хута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво