Гадафи на удару!

У страховитој експлозији, са земљом сравњена једна од зграда Гадафијевог резиденцијалног комплекса. Американци, Британци и Французи покренули други талас напада на Либију. Нове борбе у Бенгазију. Америка одбацила позив за прекид ватре.

Снажна експлозија и облак дима око резиденције Моамера ел Гадафија у Баб ел Азизији означили су почетак другог таласа напада америчке, британске и француске авијације на циљеве у Либији. Пентагон тврди да се Гадафи није на листи мета.

Нови талас напада уследио је свега неколико сати пошто је Гадафи обзнанио почетак још једног прекида ватре, али се чини да његове изјаве неће прекинути операцију ваздушних удара, чији је крајњи циљ промена режима у Либији.

Једна од зграда у комплексу Баб ел Азизија је потпуно уништена у нападу, док је Бела кућа, готово истовремено, одбацила Гадафијев позив за прекид ватре, наводећи да су снаге под контролом либијског лидера одмах саме прекршиле примирје.

Четвороспратна зграда на којој су видљиве две огроме рупе од крстарећих ракета налази се свега педесетак метара од шатора у којем је Гадафи обично примао госте.

Истовремено са серијом напада на Триполи, поново се чује пуцњава на улицама главног упоришта побуњеника и другог по величини града у Либији, Бенгазија. Нема поузданих информација о пуцњави, али се сумња да су Гадафијеве присталице пуцале док су патролирале колима, преноси Би-Би-Си.

Побуњеници, који су се, пре само 24 часа налазили у прилично безизлазном положају, саопштили су да су током сукоба са Гадафијевим снагама изгубили око 8.000 бораца. Током првог дана бомбардовања британских, америчких и француских снага убијено је још око 100 Либијаца.

Гадафијеве оклопне јединице на тридесетак километара од Бенгазија нападнуте су у акцији којом је означен почетак контраофанзиве побуњеника, чије су снаге до краја дана протерале владине снаге из највећег дела тог града.

Ипак, повремена пуцњава у предграђима Бенгазија чула се до поноћи.

Истовремено са акцијама у Бенгазију, побуњеници су напали Гадафијеве снаге у Ел Звитини, где су владине трупе, наводно, опкољене.

Западне снаге целе ноћи изводиле су нападе на положаје Гадафијеве војске око Аџдабије, преноси Ројтерс наводе побуњеника. Према истим наводима, побуњеници су напали либијску војску око 3 часа ујутру, након чега су они узвратили.

"Чекамо на Французе да га бомбардују. Ако нам не помогну, Гадафијеве снаге ће нас живе појести", наводи агенција једног од побуњеника.

Америка предаје команду Британији и Француској? 

Суштински, план ваздушних удара своди се на систематско уништавање Гадафијевих снага, чиме би се, сматрају творци те стратегије, његови најближи сарадници обесхрабрили и навели на напуштање режима.

И другу ноћ заредом, Британци су испаљивали "томахавке" са подморнице класе "Трафалгар".

Ипак, шеф дипломатије Велике Британије Вилијем Хејг изјавио је да неће бити инвазије на Либију, нити њене окупације, преноси Ројтерс

Осим система комуникације и противваздушне одбране, на мети британских и француских авиона биле су Гадафијеве механизоване јединице. До сада је, према тврдњама Париза, уништено најмање седам тенкова, без цивилних жртава.

"Француска нема података о томе да су страдали цивили у међународним нападима на Либију", изјавио је портпарол француске владе Франсоа Бароан за телевизију Канал плус.

Француски авиони надлећу Либију, док Пентагон поручује да је либијска авијација потпуно уништена. У извештају који је проследио Пентагон, контраадмирал америчке војске Вилијам Горнеј рекао је да је коалиција била веома успешна и да је либијска војска практично немоћна у ваздуху.

Амерички министар одбране Роберт Гејтс изјавио је да Сједињене Америчке Државе очекују да контролу над војном мисијом у Либији предају својим савезницима, у року који се мери данима.

Како су пренели амерички медији, Гејтс је напоменуо да је председник САД Барак Обама веома свестан ограничавајуће улоге САД у тој операцији, и да је председник можда свеснији од било кога другог колико је под притиском америчка војска, која већ води два рата.

"Наставићемо да подржавамо коалицију, бићемо члан коалиције, имаћемо војну улогу у коалицији, али нећемо имати врховну улогу", додао је Гејтс.

Према његовим речима, једна од могућности је комбинована британско-француска команда, а друга је коришћење команде НАТО-а.

Из Вашингтона, министарство одбране САД је саопштило да у операцији коалиционих снага изнад Либије није изгубљен ниједан авион и да су се сви пилоти безбедно вратили са задатка.

Истовремено, саопштио је Пентагон, нема доказа да су досадашњи ваздушни напади, изазвали цивилне жртве међу либијским становништвом.

У међувремену, Катар је послао четири авиона, како би помогао коалицији да одржи зону забране лета.

Са друге стране, Египат је одлучио да не учествује у војној акцији против суседне Либије, због унутрашње безбедности и чињенице да много Египћана тамо живи и ради, саопштио је министар спољних послова Египта Набил Елараби.

Он каже да је Египат, у којем је побуна против председника Хоснија Мубарака помогла да избије револт у Либији, из хуманитарних разлога подржао резолуцију Арапске лиге, која је тражила од Савета безбедности Уједињених нација да уведе забрану летова изнад Либије, јавио је Ројтерс.

Број коментара 166

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи