Реактори стабилни, бојазан за храну

Јапанци на тренутак одахнули пошто је тешко оштећени реактор 2 у Фукушими добио струју, што омогућава хлађење. Стабилни и реактори 5 и 6, повишен притисак у реактору 3. "Фукушима1", после санације, неће више бити у функцији. Јапан у страху од повећане радиоактивности хране.

Власти у Јапану и стручњаци и даље воде битку да спрече нуклеарну катастрофу после разорног земљотреса и цунамија који је уследио. Јапански инжењери успели су да доведу струју до реактора 2 у нуклеарки "Фукушима 1", што је добар пут ка коначном оспособљавању система за хлађење.

Токијски концерн "Тепко", која управља нуклеарном електраном, ради на томе да обнови функције контролне собе, светла и систем за хлађење у реактору 1, који је каблом повезан са реактором број 2. 

Реактори 5 и 6 који су били мање проблематични успешно су стабилизовани и искључени, преноси Кјодо.  

Министар одбране Јапана Тошими Китазава је рекао да је температура у свих шест реактора нижа од 100 степени, али и да је нешто повишена у реактору број 3. Китазава каже да власти чине све да смире стабилизују ситуацију у реакторима, али да је та ситуација и даље "ход по ивици катастрофе". 

Камиони цистерне опремљене воденим топовима полили су јуче око 2.000 тона воде на реактор 3. Иста операција спроведена је данас на реактору 4.

Нуклеарна централа "Фукушима 1" неће се више користити после низа кварова њених реактора након земљотреса и цунамија, саопштила је јапанска влада. Одлуку о томе донела је и компанија "Тепко".

"С обзиром на ситуацију у централи, очигледно је да централа није у стању да ради", изјавио је портпарол владе Јукио Едано.

Радиоактивни облак из "Фукушиме" креће се ка Пацифику, али, према прогнози Завода за метеорологију и геодинамику у Бечу, могао би данас поново да захвати делове Јапана.

Јапанци су све забринутији због могућег радиоактивног загађења и страхују од могућих радиоактивних киша.

Страх је појачала вест да је спанаћ 27 пута радиоактивнији него што је то дозвољено. Под лупом је и млеко. Повишен ниво радиоактивности у токијском водоводу у оквиру је дозвољених граница.  

Међународна агенција за атомску енергију саопштила је да су да постоји висок ниво радиоактивности у млеку, спанаћу и маслинама у региону око нуклеарне електране Фукушима. У току је процена опасности од радијације за остале делове земље. 

У Русији је ниво радијације нормалан, чак је у многим областима руског далеког истока нижи него обично.

Број жртава у разорном земљотресу и цунамију, који су 11. марта погодили североисток и исток Јапана, премашио је 20.000 погинулих и несталих. Само у области Мијаги потврђено полиција је потврдила да има 15.000 погинулих, преноси Кјодо.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво