"Духови" над Либијом

Либија прогласила прекид ватре. Више од 90 људи погинуло на почетку бомбардовања, тврде либијске власти. У нападима од јутрос учествују и амерички бомбардери Б-2 "спирит" (дух). Арапска лига осудила интервенцију Запада. На Либију испаљено 112 крстарећих ракета.

После 24 сата од почетка ваздушних удара на Либију, информација о страдању цивила и уништењу противваздишне одбарне Гадафијаевих снага, либијска армија је прогласила прекид ватре, који ступа на снагу вечерас у 21 сат.

Представник либијске војске рекао је да је таква одлука донета након што је Афричка унија позвала на моменталан прекид непријатељстава у земљи.

Петнаест француских авиона, нешто раније, почело је да надлеће Либију чиме је опрација "Одисејева зора" ушла у други дан. Авиони нису отварали ватру пошто нису наишли ни на какав отпор, јавио је Би-Би-Си.

Учешћу у операцији се, са четири авиона, придружио и Катар, саопштио је портпарол француског министарства одбране Лоран Тесер, додајући да то представља арапско учешће у операцији. И три италијанска авиона "торнадо" полетела су вечерас из ваздушне базе Трапани, на Сицилији, јавио је Франс прес.

Међународна коалиција је јутрос бомбардовала циљеве у Либији из ваздуха и са мора, укључујући и главни град Триполи. У акцију укључена и три америчка "стелт" бомбардера Б-2, која су бацила 40 бомби на либијске војне аеродроме.

Пошто су опколиле Мисрату, Гадафијеве снаге су, раније данас, покренуле жесток тенковски напад на град. У борбама има погинулих, јавила је агенција Ројтерс.

Генерални секретар Арапске лиге Амр Муса осудио је интервенцију Запада, истичући да Лига не одобрава ваздушне ударе и бомбардовање. Муса је рекао да је ово што се сада дешава у Либији супротно од онога што је Арапска лига желела увођењем зоне забрањеног лета.

"Уместо заштите цивила, добили смо њихово бомбардовање", истакао је Муса.

Адмирал Мајк Малин, начелник Здруженог генералштаба САД, истакао је да је војна операција западних земаља успела у успостављању зоне забрањеног лета.

"Операција коју смо предузели фокусирана је стриктно на извршењу резолуције Савета безбедности УН и увођењу зоне забрањеног лета, и није предвиђена као покушај збацивања Гадафија са власти", рекао је Мален.

Према болничким извештајима, од почетка операције "Одисејева зора" најмање 90 људи је погинуло, пренео је Франс Прес тврдње либијских власти. Амерички и британски званичници тврде да нема извештаја о цивилним жртвама и да су предузете све мере предострожности.

Француска ловци први су јуче кренули у операцију. По почетку дејстава француске авијације, подморнице америчке морнарице приближиле су се обали Либије, и после неколико сати почеле са тактичким бомбардовањем војних циљева испаливши 112 "томахавк" ракета.

Гадафи обећао дуготрајан рат

У изјави за либијску националну телевизију Моамер Гадафи је поручио Западу да се спреми за дуготрајан рат, у коме ће његове копнене трупе, ипак, однети победу.

"Нафту нећемо предати Америци, Француској и Британији", рекао је либијски лидер, и додао да напади западних сила представљају тероризам.

Гадафи је после почетка напада упозорио да ће претворити Медитеран у "ратно поље" и рекао да су складишта оружја отворена да бране Либију. Либијска влада почела је са дистрибуциом оружја становништву, саопштило је министарство одбране.

Упркос љутњи због војне акције Запада на Либију, либијска војска се неће светити нападима цивилне ваздушне линије западних компанија на Медитерану, изјавио је Гадафијев син Сejф ал-Ислам.

"Наш циљ је како да помогнемо народу Либије, нарочито у Бенгазију. Верујте ми, они проживљавају ноћну мору. Праву ноћну мору", рекао је Гадафијев син за ТВ мрежу Еј-Би-Си, пренела је агенција Франс прес.

Италијани и Шпанци се придружили коалицији

Италијански министар одбране Игњацио Ла Руса, поред логистичке подршке, најавио је учешће италијанских авиона у ваздушној интервенцији у Либији.

Шпанија је упутила у Италију четири борбена авиона Ф-18 и један авион са горивом који треба да учествују у операцији у Либији, саопштило је шпанско министарство одбране.

Једна фрегата Ф-100, подморница С-74 и авион за поморски надзор ЦН-235 биће такође размештени као појачање ембарга на оружје чим то буде одобрио парламент, наводи се у истом саопштењу.

Иначе и јапанска влада подржала је савезничке нападе на оружане снаге либијског вође Моамера Гадафија, осудивши либијске власти за настављено насиље над својим грађанима, јавила је агенција Кјодо.

Министарство спољних послова Кине саопштило је да жели да се што пре поново успостави стабилност у Либији. Изражавајући жаљење због војних напада на Либију, кинеско министарство наводи да се нада да сукоб неће ескалирати и довести до већих цивилних жртава.

Број коментара 344

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи