Апел Москве за прекид ватре

Русија изразила жаљење због војне интервенције у Либији. Уго Чавез истиче да је циљ интервенције либијска нафта. САД су део широке коалиције и одговарају на позиве угрожених људи, изјавио Обама.

Русија је изразила жаљење због војне интервенције против Либије и апеловала на што скорији прекид ватре. У Либији је потребно да се што пре заустави проливање крви и да Либијци започну дијалог, наводи се у сапштењу руског Министарства иностраних послова.

Руски амбасадор у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин изразио је страховање због хуманитарних последица које могу имати војни удари на Либију.

Председник Венецуеле Уго Чавез затражио да одмах буде успостављен прекид ватре.

У изјави коју је преносила државна телевизија, Чавез је осудио "војну акцију савезника против Либије" која, како је рекао, представља "мешање у унутрашње ствари једне земље" и чији је једини циљ "дочепати се" либијске нафте.

Амерички председник Барак Обама је изјавио да је данас одобрио ограничену војну операцију против Либије.

"То није исход који су САД или било који од наших савезника тражили. Акције имају последице, одлуке међународне заједнице морају се испунити", рекао је амерички председник и додао да Гадафи имао прилике да престане да напада свој народ, али је игнорисао те могућности.

Према његовим речима, САД су део широке коалиције, и одговарају на позиве угрожених људи. Обама је поновио да САД неће слати копнене трупе у Либију, и додао да је дубико свестан ризика сваке војне акције.

Државни секретар САД Хилари Клинтон је изјавила да је либијски вођа Моамер Гадафи изгубио легитимитет и да постоји страховање да ће његов режим извршити "нечувене злочине".

Објашњавајући разлоге за започету војну интервенцију, Клинтонoва је рекла да збивања у Либији указују да Гадафи не говори истину када каже да је дошло до прекида ватре у његовом сукобу са побуњеницима.

Француска војна авијација почела је после подне надлетање либијског простора и у 17.45 извршила први напад на један циљ у Либији, једно војно возило. Током вечери уследила акција ширих размера а крстареће ракете на положаје Гадафијеве војске испаљене су и са ратних бродова САД.

Побуна у Либији почела је пре пет седмица, са захтевом да Гадафи које земљом влада већ 42 године, оде са власти.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво