Ваздушни удари на Либију

Триполијем одјекују потмуле експлозије. Француски и британски авиони напали положаје Гадафијеве војске. Американци засули либију крстарећим ракетама. Очекује се још жешћи други талас. Уништена четири тенка. Гадафи мобилише народ и прети одмаздом, У Либији почео прави рат.

Британске, француске и америчке снаге жестоко су напале положаје које држе присталице Моамера ел Гадафија у највећој војној операцији од инвазије на Ирак пре тачно осам година. Истовремено, Гадафи је напад назвао "новим крсташким ратом", најављујући одлучну одмазду.

У првом таласу, француски борбени авиони напали су положаје владиних снага недалеко од упоришта побуњеника у Бенгазију, намерни да неутралишу Гадафијеве оклопне јединице, које су му, претходних дана, дале знатну предност у сукобима са устаницима.

У неколико напада, у којима је учествовало двадесетак "рафала" и "миража 2000", наводно су уништена четири тенка, али су борбе око Бенгазија настављене иако Гадафијеве снаге тврде да у потпуности поштују примирје.

Недуго после првих напада, Гадафи се, посредством државне телевизије обратио нацији, наводећи да је Либија поприште новог крсташког рата, запретивши истовремено, да ће свом силом узвратити по читавом Средоземљу.

Француски министар иностраних послова Ален Жипе је рекао да ће се војне акције наставити и наредних дана, све док се Гадафи не повинује резолуцији Уједињених нација.

Либијски лидер је, такође, током вечери отворио врата војних магацина, спремајући присталице за дугу битку са противницима.

Као и у сваком рату, око Бенгазија влада приличан хаос, али прилично чврст доказ да се око града, или у самом граду, воде борбе представља чињенице да су хиљаде житеља, током дана, напустиле Бенгази бежећи даље на исток Либије.

Како су навели званичници НАТО, прву фазу операције против Гадафија водиће Британци и Французи, уз знатну помоћ Американаца, који ће у наредним фазама појачати акције, па се очекује да ће се на небу изнад Либије појавити нови борбени авиони типа "рептор", као стратешки бомбардери Б-2 и Б-52.

Амерички званичници су најавили и напад на Либију с мора, а у близинама либијске обале формирана је снажна флота коју чине 11 италијанских, 11 америчких, један британски, један француски и један канадски брод. Ускоро се очекује и долазак француског носача авиона Шарл де Гол.

У првој акцији Американаца, са подморница је испаљено укупно 112 крстарећих пројектила "томахавк", и то махом на циљеве око Мисурате и Триполија. Америчке снаге за задатак имају неутралисање либијских командних центара, као и противваздушну одбрану.

Иако је и Триполи током ноћи у више наврата био мета напада, чини се да Гадафијева одбрана није реаговала, мада је портпарол либијске војске саопштио да је у околини престонице оборен француски авион, што је Париз касније демантовао.

Међународни комитет Црвеног крста позвао је сукобљене стране у Либији да поштеде цивиле и поштују међународно хуманитарно право.

Њима су се придружили и италијански авиони. Како јавља Ал Арабија, они су кренули у мисију надзирања. Италијански премијер Силвио Берлускони предложио је НАТО алијанси да користи базу у Напуљу као командни центар за заједничку акцију у Либији, јавља Ројтерс.

Број коментара 512

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво