Ужарено небо над Либијом

Сваког часа се очекује почетак војне интервенције. Опречне информације о сукобу Гадафијевих снага и побуњеника. Специјални извештај за РТС из Бенгазија.

Сваког часа очекује се почетак војне интервенције на положаје Гадафијевих снага коју су највиши званичници САД, Европске уније и арапских земаља најавили на ванредном самиту у Паризу. Француски авиони већ отворили ватру на једно возило, саопштило министарство одбране Француске.

Иако је примирје трајало тек 12 сати, из Либије стижу опречне информације о сукобима Гадафијевих снага и побуњеника. Побуњеници кажу да су трупе верне либијском председнику нападале њихова упоришта у Бенгазију, док у влади тврде да прекид примирја крше побуњеници којима помажу чланови Ал Каиде.

Телевизија Ал Џазира је данас јавила да је у болницу Џала у Бенгазију допремљено 26 мртвих и 40 рањених, који су, како се наводи, страдали током бомбардовања.

Свет је обишла вест о обарању авиона Миг-23 над Бенгазијем, за који се првобитно веровало да је припадао Гадафијевим снагама. Међутим, побуњеници су саопштили агенцијама да је авион, који је пао у пламену и чији се пилот катапултирао, припадао њима и да су га обориле владине снаге.

Авиони лете над Бенгазијем

Врховно тело за доношење одлука НАТО-а окупило се на хитном састанку на коме су разматрани планови око увођења зоне забране лета над Либијом.

Француски извиђачки авиони су у току поподнева ушли у ваздушни простор Либије. Француска телевизија БФМ јавила је да авиони лете над Бенгазијем, успостављајући зону забране летења.

Министарство одбране Француске саопштило је да је њихов авион у 17.45 часова отворио ватру на једно возило. У операцијама над Либијом учествује 20 француских авиона.

Њима су се придружили и италијански авиони. Како јавља Ал Арабија, они су кренули у мисију надзирања. Италијански премијер Силвио Берлускони предложио је НАТО алијанси да користи базу у Напуљу као командни центар за заједничку акцију у Либији, јавља Ројтерс.

Председник Француске Никола Саркози рекао је да је њихова дужност да помогну арапском народу и да француски авиони већ спречавају Гадафијеве снаге да нападају из ваздуха.

Премијер Велике Британије Дејвид Камерон рекао је да је Гадафи прекршио договор о прекиду ватре и да је дошло време за акцију.

Премијер Холандије Марк Руте прецизирао је и о каквој врсти акције је реч.

"Британски, француски и канадски авиони могли би да нападну Гадафијеве снаге већ за неколико сати, уочи шире акције НАТО", изјавио је Руте после самита у Паризу.

Премијер Канаде Стивен Харпер рекао је да ће врло брзо уследити велике ваздушне и поморске акције. "Ако Гадафи изгуби Бенгази, неће издржати још дуго", истакао је Харпер.

Председник САД Барак Обама рекао је да народ Либије мора бити заштићен и да је коалиција спремна да делује.

Државни секретар САД Хилари Клинтон је изјавила да је уверена да ће Гадафи починити ужасне злочине ако га не зауставе, али да Сједињене Државе неће слати копнене снаге у Либију.

Канцеларка Немачке Ангела Меркел је истакла да Немачка неће учествовати у војним акцијама.

Русија жали због одлуке западних сила да прибегну војној акцији у Либији, саопштио портпарол министарства иностраних послова Русије.

Гадафи је у писму које је упутио Француској, Британији и Уједињеним нацијама, упозорио Запад да не предузима акције против Либије.

"То је неправда, то је чиста агресија", пренео је Гадафијеве речи портпарол владе Либије Муса Ибрахим.

Западне силе немају право да интервенишу и зажалиће уколико се буду мешале у унутрашње послове Либије, наводи се у писму.

Помоћник шефа либијске дипломатије Калед Каим позвао је Немачку, Кину, Турску и Малту да пошаљу посматраче који би надгледали прекид ватре, за који каже да се поштује.

''Нема напада на цивиле или мирољубиве демонстранте. То је садашња политика. Западни медији шире лажи о бомбардовању из ваздуха, нападима на либијске градове, али је истина да је у већини градова све мирно и да живот нормално тече'', рекао је Каим.

Број коментара 322

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво