Рат против Гадафија

Савет безбедности усвојио резолуцију, којом се отварају врата међународне интервенције против режима Моамера ел Гадафија. Ваздушна операција могла би да почне у наредних неколико сати. Гадафи одустао од напада на Бенгази. Становници тог града славе.

Ваздушна операција против снага Моамера ел Гадафија могла би почети у наредних неколико сати, пошто је Савет безбедности усвојио резолуцију којом се, у циљу заштите цивила, против режима у Триполију могу користити сва средства, осим окупације.

Резолуција је усвојена недуго пошто је Гадафи поручио побуњеницима у Бенгазију да ће његове трупе већ током ноћи напасти тај град, где живи око милион становника, упозоравајући да надируће снаге неће имати милости према устаницима. Недуго по усвајању резолуције, његов син Сеиф ел Ислам рекао је да је војска из хуманитарних разлога одустала од марша на Бенгази, али да ће се снаге распоредити око тог града.

У акцији успостављања зоне забрањених летова учествоваће амерички, француски и британски авиони, као и ваздухопловства бар две арапске државе. Авиони чланица НАТО-а полетаће из француских база.

За резолуцију је гласало 10 чланица, док су Кина, Русија, Немачка, Индија и Бразил били уздржани. За усвајање резолуције било је неопходно девет гласова, као и да ниједна стална чланица Савета безбедности не буде против.

Та вест дочекана је са одушевљењем у најважнијем упоришту побуне, милионском Бенгазију, који се претходних дана спремао за одбрану од надирућих трупа Моамера ел Гадафија. Либијски авиони су, у претходна 24 часа, у неколико наврата бомбардовали побуњеничке положаје око тог града, а устаници тврде да су оборили најмање један авион.

Усвајање ове резолуције практично значи да ће британски, француски и амерички авиони спречити свако узлетање Гадафијеве авијације, али да ће имати и зелено светло да нападну било који артиљеријски положај и механизовану јединицу која начини агресиван потез.

Французи су најавили да ће операција почети у неколико наредних сати, али званичници администрације Барака Обаме тврде да је израда планова за спровођење резолуције у току, те да би озбиљнију акцију требало очекивати у недељу или понедељак.

Командант америчког ратног ваздухопловства, генерал Нортон Шварц рекао је да ће за успостављање зоне забрањених летова требати бар недељу дана, као и да ће Америка морати да ангажује снаге распоређене у Европи, али и неке из САД.

"За мене питање није можемо ли, већ да ли треба то да радимо и, уколико треба, како?", рекао је генерал Шварц.

Одлучујућа битка у Мисрати

Кључна битка током претходног дана водила се на сасвим другом крају државе, око Мисрате, у коју су већ ушли тенкови регуларне војске. Град је под опсадом већ неколико дана, а до вечери се очекује одлучујући удар Гадафијевих трупа.

У међувремену, стамбени комплекси у Аџдабији, на истоку земље, налазе се под тешком артиљеријском ватром, наводе агенције. Телевизија Ал Арабија извештава да је у најновијим сукобима у том граду погинуло најмање 30 људи.

Либијска војска саопштила је да ће обуставити војне операције у недељу, да би пружила прилику побуњеницима да се предају, пренела је Ал Арабија.

Либијски вођа Моамер ел Гадафи најавио је да ће његове снаге данас имати одлучујућу битку за заузимање града Мисрате, удаљеног 150 километара источно од Триполија.

Гадафијева најновија изјава уследила је у време док су владине трупе нападале неколико градова на западу земље и припремале офанзиву на источно упориште побуњеника у Бенгазију, и поред позива генералног секретара УН Бан Кимуна о престанку свих борби.

Гадафи је рекао да је битка за Мисрату почела јуче и да ће данас бити завршена.

"То ће бити одлучујућа битка", рекао је либијски вођа на телевизији, говорећи о трећем либијском граду по величини са око пола милиона становника. Гадафи је затражио од становништва да не остави Мисрату као таоца у рукама шачице лудака.

Либијски лидер поручио је да неће водити дијалог са побуњеницима, које је упоредио са агентима Ал Каиде.

"То нису људи са којима можемо водити дијалог, пошто Ал Каида не улази у дијалог ни са ким. Ако неко жели да разговара са Ал Каидом, онда би требало да се обрати Осами бин Ладену", рекао је Гадафи у интервјуу који објављује данашњи број француског листа Фигаро.

Број коментара 284

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи