Прве бомбе пале на Бeнгази

Гадафијеве снаге покренуле општу офанзиву на упоришта побуњеника на истоку и западу Либије. Истовремене битке у Мисрати и околини Аџдабије. Прве детонације потресле Бенгази. Два племена "пребегла" на страну Гадафија.

Авијација Моамера ал Гадафија бомбардовала војни аеродром код Бенгазија, центар месец дана дуге побуне, која према свему судећи броји последње дане, после свеопштег колапса одбране на истоку и западу државе.

Први ваздушни напад на Бенгази уследио је истовремено са новим акцијама Гадафијеве војске у околини Аџдабије, где прилично разбијени побуњеници још увек пружају снажан отпор, мада су им владине снаге пресекле готово све комуникације са Бенгазијем.

Војни аналитичари сматрају да ће Гадафијеве снаге у наредних 12 часова доћи надомак Бенгазија и Тобрука, попришта историјски значајних битака Афричког корпуса Ервина Ромела и Осме армије Бернарда Монтгомерија током Другог светског рата.

Овај пут, међутим, Гадафијеве моторизоване јединици суочиће се са слабо обученим побуњеницима, који на располагању имају нешто механизације, пар авиона и хеликоптера, али и морал који је озбиљно пољуљан серијом пораза које су претрпели последњих дана.

Осим офанзива на истоку и западу државе, Гадафијеве снаге су покренуле напад на Зинтан, упориште побуњеника на југозападу Либије, које су владине снаге засуле ватром иѕ вишецевних ракетних бацача и тенкова.

Осим проблема на бојном пољу, чини се да је серија пораза снажно утицала и на хомогеност устанка, па је либијска државна телевизија громогласно објавила да су два племена Тархуна и Варфала, прешла на страну Гадафија.

Последњих 48 сати?

Син либијског председника Моамера ел Гадафија, Сеиф ел Ислам, изјавио је да су владине снаге близу побуњеничког упоришта у Бенгазију и да ће све бити готово у року од 48 сати, преноси телевизија Јуроњуз.

Говорећи о успостављању зоне забране летења, Сеиф ел Ислам је рекао да се војне акције приводе крају и да је сада већ прекасно за тако нешто.

Гадафијеве снаге јуче су преузеле контролу над градом Аџдабијом, на истоку Либије, последњем који је био препрека у напредовању војске ка центру побуњеника, Бенгазију.

Западне земље осуђују нападе на цивиле, али показују мало воље за конкретним акцијама у пружању подршке побуњеницима, иако страхују да би Гадафијева победа и сламање протеста у Бахреину могли да окрену талас у региону, али овај пут против продемократских покрета.

Резолуција на дневном реду Савета безбедности УН 

Земље које подржавају увођење зоне забране лета над Либијом поднеле су Савету безбедности Уједињених нација предлог резолуције о коме ће се расправљати данас после подне. У тексту резолуције се предлаже да Савет безбедности одобри забрану свих летова у ваздушном простору изнад Либије, да би се помогло заштити цивила.

Чланице тог тела, међутим, и даље имају различите ставове о новим мерама према Либији, па се наредних дана очекују веома тешки преговори.

У међувремену, државна телевизија пренела је поруку војске становницима Бенгазија: "Оружане снаге стижу да вам осигурају безбедност, да исправе неправду која вам је нанета, да вас заштите, поново успоставе мир и врате живот у нормалне токове".

"Ово је хуманитарна операција која се спроводи за ваше добро и чији циљ није освета против било кога", навела је војска.

Становници Бенгазија кажу да су нашли летке по улицама у којима се поручује да неће бити кажњени ако одустану од борбе. У њима се такође понавља тврдња Гадафија да су побуњеници повезани са Ал Каидом или су наркомани.

У самом Бенгазију, гласине да је бомбардована резиденција Моамера ел Гадафија у Триполију изазвале су славље побуњеника на улицама града и пуцње у ваздух до касно у ноћ.

Пуцњава је престала тек око четири сата јутрос, без обзира на то што су гласине биле без основа, пренео је дописник агенције АФП.

Агенције наводе да поред обалног пута ка Бенгазију постоји и други кроз пустињу који иде 400 километара до Тобрука, на граници с Египтом. Тим правцем би Гадафијеве снаге могле да заобиђу и окруже Бенгази. Питање је, међутим, да ли је војска у стању да отвори други фронт и да ли има логистику да оперише на тако дугим правцима дејстава.

Француска за напад, Америка оклева

САД одбацује позиве за војну реакцију у Либији, у тренутку када су трупе Моамера ел Гадафија преузеле иницијативу и спремају офанзиву на Бенгази, бастион побуњеника.

"Не мислим да би Американци желели да виде председника како се упушта у унилатералну војну интервенцију без разматрања последица", рекао је портпарол председника Барака Обаме, Џеј Кернеј.

На могућност о увођењу зоне забрањеног лета, Кернеј је рекао да председник најпре жели да дефинише циљ тих мера.

Такву идеју, која је покренута одмах после увођења првих санкција УН 26. фебруара, заступају Париз, Лондон и Арапска лига.

Француски министар спољних послова Ален Жипе објавио је на свом блогу да је неколико арапских земаља спремно да учествује у војној операцији у Либији, како би се зауставиле владине снаге.

"Можемо да неутралишемо Гадафијева ваздухопловна средства циљаним ударима. То је оно што Француска и Британија предлажу две недеље", навео је Жипе, истичући да за такво деловање постоје два услова, од којих је први добијање мандата Савета безбедности Уједињених нација, јединог извора међународног права за употребу силе.

"Други услов је у процесу испуњења, јер нас је неколико арапских земаља уверило да ће учествовати", рекао је Жипе, а преноси АФП.

Са друге стране, шеф италијанске дипломатије Франко Фратини је пред члановима парламентарног одбора рекао да међународна заједница не жели и не сме да ратује у Либији.

Он је такође, подсетио да су и Арапска лига и Афричка унија искључиле могућност интервенције у Либији копненим путем.

У уторак, док су Гадафијеве трупе напредовале на терену, Сједињене Америчке Државе још нису, како се коментарише у Француској, дефинисале свој став према либијском диктатору.

"Наравно да желимо да подржимо демократске покрете у региону", рекао је за Вашингтон пост бивши комадант НАТО снага Весли Кларк и напоменуо да САД већ има две такве операције у току, у Ираку и Авганистану.

Сједињене Америчке Државе, такође, сматрају да никаква акција у Либији не може да почне без јасних овлашћења УН, што је тешко очекивати, јер се Русија и Кина противе интервенцији.

Број коментара 105

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво