Наставак драме у Јапану

Јапански цар Акихито дубоко забринут због кризе у нуклеарном постројењу Фукушима. Број жртава земљотреса и цунамија премашио 13.000. Јапанска војска сипа воду уз помоћ хеликоптера на критични реактор 3. Становништво које живи у околини нуклеарке на ивици очаја. 180 хероја Фукушиме.

Јапанци су се суочили са још једним даном пуним напетости и ишчекивања најгоре нуклеарне катастрофе. Нико није сигуран колико је ситуација заправо опасна. Према последњим информацијама, пожар на реактору 4 је угашен, а за дим који се појавио изнад реактора 3 претпоставља се да је била радиоактивна пара из базена са искоришћеним горивом.

Портпарол јапанске владе Јукио Едано рекао је да је мала вероватноћа да је озбиљно оштећен базен за хлађење тог реактора,  чиме је оповргао своју ранију процену да је можда дошло до његовог оштећења.

На основу анализа очитавања нивоа радијације у базену за хлађење и око њега, претпоставља се да се дим појавио као испаравање из базена за складиштење искоришћеног горива.

Око 70 техничара централе вратило се у постројење, након што су, због повећања нивоа радиоактивности, били принуђени да га привремено напусте.

Јапанске власти су још у уторак повукле 750 радника из "Фукушиме 1" и тамо је остао само мали број техничара, који настоје да охладе прегрејане реакторе и спрече топљење нуклеарног горива.

Неизвесно је, међутим, да ли ће јапанске власти успети да хеликоптерима допреме воду изнад реактора и проспу је по спремишту за потрошени уранијум.

Јапанска агенција за нуклеарну безбедност саопштила је да ће се у критичну фазу ући "у року од неколико дана" ако операције хлађења не успеју, преноси агенција Кјодо.

Јапански званичници најављују да ће у акцију хлађења реактора укључити све расположиве ресурсе. У помоћ стижу и камиони пуни воде и ватрогасна кола.

Разматра се могућност да се вода до складишта са нуклеарним горивом допреми кроз отвор у згради, настао током раније експлозије.

Национална полицијска агенција, као једну од крајњих мера, размишља да употреби и специјалне водене топове, да би сипала воду у реактор 4. Полиција је саопштила да би та операција могла да почне ускоро, јавља Кјодо.

Представници компаније "Тепко" саопштили су да су успели да сипају воду у реакторе 5 и 6, преноси Ројтерс, али није прецизирано на који начин. Из компаније су, такође, поручили да се у реактору 2 стабилизовала температура и да се притисак смањио.

Јапанска агенција за нуклеарну и индустријску безбедност саопштила је да су два радника нестала у експлозији која је претходног дана направила рупу у згради у којој је смештен реактор 4.

Нуклеарка "Фукушима 1", у којој су се догодиле експлозије, има шест реактора, док су у "Фукушими 2", која је удаљена 12 километара од прве, инсталирана четири реактора.

У разорном земљотресу и цунамију на на реактору 1 оштећено је око 70 одсто, а на реактору 2 око 33 процента нуклеарног горива.

Да је реч о правој нуклеарној катастрофи у Јапану говори и податак америчког Института за науку и међународну безбедност да се нуклеарни инцидент у Јапану ближи нивоу 6, што је само један мање од чернобиљске несреће.

Становништво око "Фукушиме" на ивици очаја

Гувернер префектуре Фукушима, у којој се налази нуклеарка, рекао је за јапанску националну телевизију да су људи који живе у тој области забринути и љути и да су на ивици очаја.

Гувернер се пожалио да помоћ не стиже до 100.000 људи који живе у центрима за евакуацију, удаљеним више од 20 километара од нуклеарке.

Портпарол јапанске владе наводи да становништво у кругу од 20 километара од нуклеарке више није у непосредној опасности, а онима до 30 километара саветовано је да не излазе из кућа.

На североистоку Јапана пада снег, који додатно отежава посао спасилачким екипама, које ионако имају довољно проблема с несташицом воде, горива и струје, и са лошом комуникацијом.

Температуре у најугроженијим префектурама пале су близу нуле, а метеоролози најављују да ће у четвртак пасти и на минус пет степени.

Иако прибрани и у тешким околностима, Јапанци све више страхују. Исток Јапана погодио је нови земљотрес јачине 6,4 степена Рихтерове скале, који се осетио и у Токију.

"Не желим да плашим децу, али шта да им кажем", каже једна становница Токија.

Други су збуњени: "Не знам шта да кажем, једноставно, нисмо разумели снагу цунамија", каже грађанин Сендаја.

И док странци напуштају Јапан, земље у суседству страхују од радијације. На истоку Русије, повећан је ниво зрачења, а Канађани који живе на Пацифичкој обали панично купују таблете јода.

Европска унија одлучила је да спроведе стрес-тестове, да би проверила могу ли њене 143 атомске електране да одоле земљотресима и другим ванредним ситуацијама.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво