Последња станица Бенгази

Заузимањем Аџдабије и Бреге, Гадафијевим снагама отворен пут ка Бенгазију, милионском граду и центру побуне. Побуњеници траже од Запада да убије Гадафија. Либијски лидер рекао да се осећа да је издан и да је шокиран понашањем Европе. Запад одустао од зоне забрањених летова.

Између снага Моамера ел Гадафија и центра побуне више нема ничега осим пустиње, јер су владине снаге у неколико претходних часова сломиле отпор побуњеника у Бреги и Аџдабији, отворивши пут за несметано напредовање ка Бенгазију и истоку државе. 

Упркос куражењу побуњеника, битка је трајала много краће него што је било ко очекивао, у некој мери и због очигледног разочарања побуњеника чињеницом да је њихов захтев за успостављањем зоне забрањених летова изнад Либије пао на глуве уши лидера међународне заједнице. 

Побуњеници су, првобитно, одбрану концентрисали око главног градског трга, на којем се налазило неколико протиавионских топова, са цевима усмереним у правцу одакле се очекивао долазак Гадафијевих механизованих снага.

Такав план одбране пао је у воду оног тренутка када су Гадафијеве снаге пришле иза леђа побуњеницима и пресекле пут ка Бенгазију, после чега се одбрана града просто урушила, јер је постало јасно да од доласка јуче гласно најављиваних 8.000 свежих бораца из Бенгазија неће бити ништа.

Командант побуњеничких снага, дојучерашњи министар полиције Абдел Фатах Јунис најављивао је да ће његове трупе, по сваку цену, покушати да задрже Аџдабију. "Аџдабија је кључна тачка. Туда пролази путеви ка Бенгазију и Тобруку", рекао је командант побуњеничких снага у Бенгазију.

Војни аналитичари сматрају да је падом Аџдабије Гадафију отворен пут ка Тобруку, чијим би заузимањем побуна била сведена само на Бенгази. Додатни фактор представља психолошки ефекат евентуалног пада тог града, јер се сматра да морал побуњеника није претерано висок, пошто од почетка Гадафијеве офанзиве нису добили ниједну битку.

Побуњеници прижељкују Гадафијеву смрт

Портпарол побуњеничког Националног савета Мустафа Гериани рекао је да ће на састанку Групе осам у Паризу апеловати код француског председника Николе Саркозија и америчког државног секретара Хилари Клинтон да убију Гадафија.

"Тражимо од запада увођење зоне забрањеног лета, тактичка бомбардовања и директан напад на Гадафијево седиште", рекао је Гериани.

У свежој офанзиви, Гадафијеве снаге бомбардовале су у четири наврата Аџдабију, последњу препреку до највећег побуњеничког упоришта, Бенгазија, јавља Ал Џазира.

Побуњеници у Аџдабији повукли су се са својих положаја на западним обронцима града, због жестоког бомбардовања војних авиона, јавља Ројтерс.

Војне јединице под командом Гадафијевих синова, Камиса и Саадија, упутиле су се на исток земље, преноси Ал Џазира.

Померање јединица под командом Гадафијевих синова, међу којима се налази и 32. елитна бригада, оцењује се као припрема либијског лидера за коначни обрачун са побуњеницима.  

Жестоке борбе настављају се у Бреги, пошто су се у контроли града неколико пута смењавали побуњеници и трупе лојалне Гадафију.

Нафтне инсталације и терминале у Бреги и даље контролише Гадафијева војска, али се борбе воде у предграђима.  

На западу, војска је поново започела напад на Мисрату, пошто је синоћ у силовитом нападу заузела Зувару.

Гадафи: Европа ме издала 

Гадафи је, у интервјуу италијанском дневнику Ђорнале, одбацио захтеве светских сила за увођење зоне забране лета над Либијом, пренео је Ројтерс.

Либијски лидер је рекао да је француски председник Никола Саркози, који је признао побуњенички Национални савет и позвао на ваздушне ударе на циљане мете у Либији, ментално поремећен.

"Заиста сам био шокиран ставом мојих европских пријатеља. Они су оштетили и угрозили низ важних безбедносних споразума који су били у њиховом интересу и економску сарадњу коју смо имали", рекао је Гадафи.

Упитан о својим односима са Берлусконијем, раније њему најближим европским пријатељем, рекао је: "Толико сам шокиран, осећам се изданим, не знам чак ни шта да кажем Берлусконију".

"Што се побуњеника тиче", рекао је Гадафи, "постоје само две могућности - да се предају или да побегну".

Либијски лидер је поновио да његова земља представља бедем ширењу исламског екстремизма, али и да ће се, уколико Запад одлучи да нападне Либију, снаге те земље прикључити Ал Каиди и прогласити свети рат.

"Уколико, уместо стабилне владе, контролу преузму банде повезане са Бин Ладеном, Африканци ће масовно кренути ка Европи и Медитеран ће постати море хаоса", рекао је Гадафи.

Међународна заједница неодлучна

Савету безбедности Уједињених нација поднет је предлог резолуције о увођењу зоне забране лета над Либијом, да би се, како се наводи, заштило цивилно становништво. Чланице тог тела, међутим, и даље имају различите ставове о новим мерама према Либији.

На самиту Групе осам, Русија и Немачка су блокирале предлог Британије и Француске за што скоријим увођењем зоне забрањеног лета.  

Ипак, на самиту је одлучено да се уведу додатне економске санкције Либији.

Шеф италијанске дипломатије Франко Фратини рекао је да су се министри јуче сагласили да што је пре могуће, још ове недеље, треба поново отворити дискусију у Савету безбедности Уједињених нација о даљим мерама према Либији.

Фратини је додао и да би дискусија могла да се односи и на питање зоне забране летова за коју се залажу Француска и Велика Британија, а коју Русија и Немачка оклевају да одобре.

Министар спољних послова Немачке Гвидо Вестервеле изјавио да је његова земља и даље скептична према идеји увођења зоне забране летова у либијском ваздушном простору.

"Немачка је и даље скептична према идеји о увођењу зоне забране летова над Либијом, али ово питање требало би хитно да буде размотрено у Савету безбедности УН", нагласио је Вестервеле.

Требало би да група лидера Афричке уније наредних дана посети Либију, у циљу прекида сукоба и смиривања ситуације.

Број коментара 135

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво