Јуриш на Аџдабију

Офанзива Гадафијевих снага на истоку и западу земље. На истоку ситуација конфузна, војска води жестоке борбе за контролу Бреге, како би обезбедила сигуран пут према Аџдабији где се побуњеници спремају за одсудну битку. На западу Гадафијеве трупе заузеле Зувару. Русија и Кина, упркос растућем притиску, изразиле резерве о плану увођења зоне забрањеног лета.

Након уличних борби, пошто су тенкови продрли у центар, Гадафијеве снаге заузеле Зувару и осигурале све делове града, јавља Ројтерс.  

"Зувара је у Гадафијевим рукама. Побуњеници више не контролишу град", рекао је Ројтерсу један од становника. 

Побуњеници тврде да су повратили контролу над Брегом, заробивши притом неколицину припадника елитних владиних снага.

Гадафијеве трупе, међутим, чврсто контролишу нафтна постројења у Бреги, а побуњеничке снаге ограничене су на неколико стамбених четврти на ободу града. За сада не постоје независне потврде о овим наводима.

Ове информације уследиле су само неколико сати после повлачења побуњеника из града, услед жестоких напада Гадафијевих снага из ваздуха и са копна.

На истоку земље побуњеници су се, услед велике офанзиве Гадафијевих снага, повукли у Аџдабију где би у наредним часовима могла почети одлучна битка којом би у великој мери могла бити одлучена судбина револта против 42 године дугог либијског режима. 

У међувремену, расте дипломатски притисак за увођењем зоне забрањеног лета над Либијом. Посебно након апела Афричке лиге упућеног Савету безбедности УН, како би се пружила заштита побуњеницима.

Ипак, Русија и Кина, сталне чланице Савета безбедности УН са правом вета, изразиле су велике резерве поводом овог питања и затражиле додатне информације о предлогу Арапске лиге.

Увођење зоне забрањених летова изнад Либије чини се једином надом побуњеника да избегну гнев Гадафијевих снага, јер су авиони либијског ратног ваздухопловства, у претходних неколико дана, одиграли важну улогу у победама војске око неколико снажних упоришта побуњеника.

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон ће лидерима Г8 представити план о увођењу зоне забрањених летова, око којег у Вашингтону нема претерано много ентузијазма, јер како је објаснио амерички министар одбране Роберт Гејтс, таква акција претпоставља и серију ваздушних удара по одабраним метама Гадафијеве авијације.

Суштински, да би операција забране летова изнад Либије имала било какве изгледе за успех, Америка мора да уђе у рат, што ће администрација Барака Обаме под сваку цену покушати да избегне.

У прилог томе да и запад није претерано одушевљен овом идејом иде и изјава британског премијера Дејвида Камерона да не намерава да увлачи своју земљу у рат са Либијом.

"Не постоји намера да улазимо у још један рат. Оно што се разматра јесте како да појачамо притисак на неприхватљив, нелегитиман режим како бисмо покушали да земљи пружимо могућност за мирну транзицију", рекао је Камерон.

Слобода или смрт

Тако отприлике стање на фронту описују побуњеници који су претходних дана из Рас Лануфа и Бреге побегли у Аџдабију, последње веће место између Гадафијевих снага и центра побуне у Бенгазију.

Аџдабија има немерљиву стратешку важност за побуњеничке снаге, јер би пад тог града отворио врата армији да се брзо пребаци даље на исток, ка историјски значајном Тобруку, чијим би заузимањем Гадафи ухватио Бенгази у маказе и, практично, уништио сваку наду побуњеника за успех.

Управо због тога, побуњеници су у претходна 24 часа ка том граду усмерили све расположиве снаге, али немали број становника Аџдабије бежи даље на исток, ка Тобруку или Бенгазију, што представља прилично јасан сигнал да морал Гадафијевих противника више и није на високом нивоу.

Ипак, око града су у току припреме за битку - побуњеници копају ровове на прилазима граду и пуне их сандуцима са муницијом. Багери праве неколико метара високе препреке, док официри покушавају да на најбољи начин распореде артиљерију и нешто тенкова које имају на располагању.

Као и током Другог светског рата, када су се у Либији водиле жестоке битке између Британаца и Немаца, побуњеници се чине свесни чињенице да на потпуно равном, пустињском терену, немају претерано велику шансу да зауставе офанзиву противника.
 
Командант побуњеничких снага, донедавни министар унутрашњих послова Абдел Фатах Јунес у Бенгазију је најавио жесток отпор у Аџдабији, рекавши да претходни порази, у ствари, представљају стратешке узмаке.

Побуњеници су, у жељи да подигну морал саборцима у том граду, најавили да ће, под окриљем мрака, стићи око 8.000 добровољаца.

Готово истовремено, Гадафијеве снаге ушле су у предграђе још једног упоришта побуњеника, Мисурате.

Број коментара 123

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи