Хаос у Либији, огласио се Гадафи

Моамер ел Гадафи за кога се тврди да је наредио бомбардовање демонстраната у Триполију, ноћас демантовао наводе о употреби силе и бекству из земље. Стање у Либији хаотично.

Војни авион отворио је ватру на демонстранте у Триполију који се буне против владе, јавила је телевизија Ал Џазира. Један од учесника протеста, Сула ел Балази телефоном је пренео Ал Џазири да су војни авиони бомбардовали "неке локације у Триполију", али за сада нема могућности да се ова информација потврди.

Касно ноћас Гадафи се, преко државне телевизије, огласио испред своје куће у Триполију демантујући наводе о употреби војне силе против демонстраната.

У обраћању које је трајало четрдесетак секунди и било очигледно намењено демантовању вести да је побегао из земље Гадафи је рекао: "Ја сам у Триполију, нисам у Венецуели, не верујте шта говоре пси у медијима". 

Иначе, као индиректну потврду навода о томе да је из авиона отворена ватра на демонстранте, Ал џазира наводи саопштење малтешких војних званичника. Они су саопштили да су пилоти два либијска борбена авиона, који су раније данас неочекивано слетели на међународни аеродом у Валети, затражили политички азил.

Два авиона слетела су на Малту убрзо по слетању два цивилна хеликоптера, у којима се налазило седам особа које су имиграционој полицији рекле да су Французи.

Један војни извор рекао је да је пилотима млазних авиона било дозвољено да слете, пошто су у комуникацији током лета рекли да желе да затраже азил, јавила је агенција АП.

Они су полетели из једне базе у близини Триполија и летели су ниско преко либијског ваздушног простора како би избегли радаре.

Летелице се налазе на аеродрому, док имиграциона полиција испитује путнике из хеликоптера и пилоте.

Како јавља дописник Ал Џазире са Малте, реч је о војним пилотима којима је наређено да бомбардују демонстранте. Они су то одбили и побегли на Малту.

Гадафи ипак у Триполију

Британски министар спољних послова Вилијем Хејг изјавио је јуче, на маргинама састанка министара спољних послова Европске уније у Бриселу, да је "видео неке информације" које указују да је либијски председник отишао из земље и да је на путу за Венецуелу.

Те наводе су демантовали заменик либијског министра спољних послова Калид Кајем и министар информисања Венецуеле Андрес Изара.

Венецуелански министар спољних послова рекао је раније да му је либијски колега пренео да је Моамер ел Гадафи у Триполију, демантујући тако наводе да је либијски председник побегао у Венецуелу, преноси Ројтерс.

Парламент у пламену

Демонстранти у Триполију, протестујући против режима Муамера ел Гадафија, запалили зграду парламента и већину полицијских станица, а нападнута је и државна телевизија. Египатски медији јављају да су демонстранти заузели међународни аеродром у Триполију, због чега авион који је требало да евакуише турске држављане није могао да слети.

Међународне организације су саопштиле да је током четири дана насиља у Либији погинуло више од 200 људи, а око 1.000 је повређено. Оцењује се да је само током јучерашњег дана у луци Бенгази погинуло 60 особа.

Полиција у Бенгазију, другом по величини граду у земљи, где нереди трају од 15. фебруара, прешла је на страну демонстраната, преноси Ал Џазира. Протести су избили и у либијском граду Рас Ласнуф, где се налази рафинерија нафте, чији радници покушавају да заштите постројење од могућих напада. Још два града, Сирт и Езавија, остали су без заштите полиције. Грађани страхују од пљачкаша и боје се да напусте своје домове.

Нереди су из других градова ноћас стигли до центра либијске престонице Триполија. Према речима сведока, припадници снага безбедности примењивали су бојеву муницију и сузавац против антивладиних демонстраната.

"Људи на улицама узвикују: 'Алаху Акбар' (Бог је велики) и бацају каменице на Гадафијеве слике. Полиција свуда испаљује патроне сузавца, који улази чак и у куће", рекао је један очевидац агенцији Ројтерс.

Више стотина Либијаца, наоружаних ножевима и пиштољима, напали су око 23 часа по локалном времену јужнокорејско градилиште у либијској престоници. У сукобу који је затим уследио повређено је најмање четворо странаца, саопштило је јужнокорејско министарство спољних послова.

У међувремену, државна телевизија јавља да су улицама града Сабе, на западу земље, марширале Гадафијеве присталице.

Гадафијев син упозорава на грађански рат 

У обраћању нацији преко државне телевизије, син либијског вође Моамера ел Гадафија, Сејф ел Ислам, критиковао је антивладине протесте, али је и најавио значајне политичке реформе. Ел Ислам је упозорио да земљи прети грађански рат и демантовао вести да је његов отац напустио земљу.

"Армија и даље подржава Моамера ел Гадафија, који побеђује, иако су демонстранти запленили неке војне базе, возила и оружје. То је због тога што војска није била обучена за сукобе са демонстрантима. Либија није Тунис ни Египат. Нетачне су информације о броју жртава. У протекла четири дана, погинуле су 84 особе", рекао је Гадафијев син.

Према оцени Би-би-сија, говор Гадафијевог сина показује да власт не разуме сву озбиљност ситуације, а демонстранти неће одустати од свог циља, свргавања Гадафија са власти, јер ће се у супротном суочити са одмаздом либијског лидера.

У знак протеста због акција безбедносних снага против демонстраната, оставке су поднели министар правде Мустафа Мохамед Абуд ал Џелеил и амбасадор Либије у Индији Али ел Есави. Ел Асави је затражио Гадафијеву смену и оптужио власт да у обрачуну са демонстрантима користи стране плаћенике, јавио је Би-Би-Си.

Стални представник Либије у Арапској лиги Абдел Монеим ел Хони изјавио је јуче да је напустио тај положај, како би се "придружио револуцији" у својој земљи.

Група исламских лидера "Мрежа слободних улема Либије" позвала је све муслимане да устану против Гадафија, јер је то њихова "дужност".

Вести из Либије стижу врло неуједначено, јер страним новинарима није дозвољен рад у земљи, а у прекиду су Интернет и међународне телефонске линије.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун апеловао је да се не употребљава сила и да се поштују основне слободе људи у северноафричким и блискоисточним земљама, у којима су у току масовни протести грађана.

Пошто је син Моамера ел Гадафија упозорио да би избијање грађанског рата "спалило нафтно богатство" Либије, цене сирове нафте скочиле су за 2,7 одсто. Та северноафричка земља, власник највећих резерви сирове нафте у Африци, производила је у јануару 1,6 милиона барела дневно, што је једнако приближно осам одсто потрошње нафте у САД, подсетила је агенција Блумберг.

Реакције УН, Америке и Русије

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун затражио је, у дужем разговору са либијским лидером Моамером ел Гадафијем, да насиље у тој земљи одмах престане.

Бан Кимун је, такође, поновио позив на поштовање основних људских права и слобода, укључујући право на мирно окупљање и информисање.

САД пажљиво прате догађаје у Либији и анализирају говор сина либијског лидера, док од власти у Триполију траже да не користе силу против демонстраната, јављају амерички медији.

"Анализирамо говор Сејфа ел Ислама Гадафија да бисмо видели које могућности садржи за значајне реформе", рекао је званичник америчке администрације који је желео да остане анониман.

Он је додао да је америчка администрација у контакту са либијским званицницима тражила да се против демонстраната не користи сила.

Председника Барака Обаму је о догађајима у Либији обавестио његов саветник за националну безбедност Том Донилон, рекао је исти званичник и додао да се размарају "све одговарајуће акције".

У међувремену, министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров позвао је сукобљене стране у Либији да нађу мирно решење како би престало насиље које ту земљу потреса већ недељу дана.

"Позивамо све стране у Либији да у дијалогу нађу мирно решење за проблеме у тој земљи и да почну да спроводе неопходне реформе", рекао је Лавров у саопштењу.

Лавров је указао да је обустављање насиља једини начин да се избегне погоршање стања у Либији.

За разлику од САД, Француске и Велике Британије, Русија до сада није протестовала због силе коју либијска полиција употребљава против демонстраната.

Како пише агенција Франс прес, Русија која продаје оружје Либији, имала је са том земљом блиске односе за време Совјетског Савеза после чијег распада је дошло до захлађења односа те две земље.

До поновног побољшања односа дошло је у априлу 2008. године када је тадашњи руски председник Владимир Путин посетио Либију.

Број коментара 67

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво