Српски обавештајци у кинеској амбасади?

Нови наводи о позадини бомбардовања кинеске амбасаде у Београду 1999. године. Американци срушили зграду, јер су се у њој, наводно, налазили српски обавештајци, наводи тадашњи председник Кине Ђианг Цемин.

Бивши кинески председник Ђианг Цемин признао је да су се српски обавештајци скривали у кинеској амбасади у Београду у време НАТО бомбардовања Србије, пише хонгконшки локални лист Ђинсао.

Амерички лист је пренео делове из наводно необјављених мемоара бившег кинеског председника о околностима америчког бомбардовања кинеске амбасаде у Београду 1999. године, које у деловима објављује кинески Ћиансао, а преноси Њујорк пост.

Пензионисани 85-годишњи бивши председник Ђианг, према писању кинеског листа, наводи да је одговорио на "приватну молбу тадашњег председника Слободана Милошевића да пружи уточиште обавештајним јединицама Војске Југославије у згради кинеске амбасаде".

Иако су се Сједињене Америчке Државе извиниле за тај напад, жалећи се на погрешно навођење ЦИА, кинеске власти никад нису прихватиле такво објашњење, али су биле присиљене да се уздрже од јавног излива беса, пошто су им Американци приватно предочили доказе о српским електронским комуникацијама које су долазиле из зграде њихове амбасаде, пише Ћинсао.  

Према тим наводима, дипломатска нагодба се, изгледа, састојала у томе да су Американци "сачували кинески образ", извинивши се за "грешку", док су кинеске власти дозволиле да се улични протести у земљи поводом тог инцидента природно охладе, преноси хонгконшки лист, који је, како тврди, реконструисао случај из серије натписа које је Ђианг објавио откад је у пензији.

Према тим тврдњама, Ђианг Цемин се сада каје што је дозволио српској војсци да користи кинеску амбасаду, јер је то била озбиљна дипломатска грешка која је довела и до погибије три кинеска држављанина и тежег рањавања десетина српских држављана.

Дипломатски инцидент

Бомбардовање кинеске амбасаде у Београду био је озбиљан дипломатски инцидент током НАТО бомбардовања СРЈ, 7. маја 1999. године. Три пројектила НАТО-а погодила су зграду амбасаде Народне Републике Кине у Новом Београду.

НАТО се извинио због инцидента, уз образложење да је до напада дошло услед застарелих мапа које је доставила ЦИА.

У данима после напада на амбасаду, у многим градовима света: Копенхагену, Бангкоку, Сингапуру, Токију, Тел Авиву, Исламабаду и другима, одржавани су протести испред америчких амбасада или конзуларних представништава.

У јутро, 8. маја, одржано је ванредно заседање Савета безбедности Уједињених нација, на захтев Кине.

Представник Кине је прочитао саопштење кинеске Владе у коме се истиче да напад представља кршење суверенитета Кине, као и основних начела међународних односа.

Такође, Кина је оштро осудила акцију НАТО-а, захтевајући да Алијанса, предвођена Сједињеним Америчким Државама, преузме одговорност, а напад на амбасаду је назвала "ратним злочином".

Представник САД је том приликом рекао да НАТО није гађао цивиле, нити амбасаде и да му је жао ако је Алијанса одговорна за инцидент, али и навео да је за кризу одговоран само један човек - Слободан Милошевић.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи