Кинески "стелт" бржи од Гејтса

Кинеска армија испробала авион који је невидљив за радаре. Успешну пробу потврдили премијер Ху Ђинтао и амерички министар одбране Роберт Гејтс, који је прошле године тврдио да тај авион неће бити спреман до 2017. године.

Кинеска војска обавила је први пробни лет новог борбеног авиона типа "стелт" или "невидљиви", који утиче на смањење јаза у борбеној готовости Кине и САД.

Кинески председник Ху Ђинтао потврдио је да је лет "стелта Ј-20" био успешан, изјавио је амерички министар одбране Роберт Гејтс у Пекингу, после разговора са Хуом.

Гејтс је изјавио да му је Ху рекао да је пробни лет кинеског "стелта" много раније планиран и да се случајно подударио са временом његове посете Пекингу. Прошле године, Гејтс је категорички тврдио да кинески невидљиви авион неће бити у употреби пре 2017. године.

Слике и снимци пробног лета објављени су свега недељу дана пошто је командант ратне морнарице САД рекао да Кина развија ракете које могу уништити америчке носаче авиона. Америка страхује да ће њена војна надмоћ бити угрожена, јер постоје и кинески планови о изградњи носача авиона.

Кинеско министарство спољних послова наводи да се ново оружје развија само у сврху јачања одбрамбене моћи земље.

Војни аналитичари кажу да ће невидљиви авион, заједно са балистичком ракетом за уништавање носача авиона и носачем авиона сопствене производње, Кину учинити глобалном војном силом.

Ипак, развијање ракетног система за уништавање носача авиона захтева веома софистицирани систем навођења који није једноставно развити, сматрају војни аналитичари оценивши да Кина неће представљати војну претњу бар још десет година.

Али, ако се погрешне процене у вези са авионом и у случају ракета обистине, то би могло да се деси много раније, посебно ако се има у виду да се ради о кључном елементу одбрамбене стратегије којом би требало да се спречи да амерички авиони и бродови приђу кинеском акваторију.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво