Ходорковском још шест година затвора

Михаил Ходорковски и Платон Лебедев изаћиће на слободу тек 2017. године, пошто им је казна повећана због крађе нафте и прања новца. Адвокати бившег тајкуна тврде да иза пресуде стоји извршна власт.

Бивши руски нафтни магнат Михаил Ходорковски и његов сарадник Платон Лебедев осуђени су на 14 година затвора за крађу 200 милиона тона нафте и прање новца. Ходорковски и Лебедев изаћи ће на слободу 2017. године, јер ће им у казну бити урачунате године које су провели у затвору.

Адвокат Ходоковског Вадим Клувгант рекао је новинарима да нема говора о томе да ће његови штићеници тражити помиловање.

Други адвокат, Јуриј Шмидт изјавио је да ће одбрана да се жали на пресуду, јер је донета "под притиском извршне власти".

"Пресуда је незаконита, неоснована, не базира се ни на каквим доказима и зна се под чијим притиском је донета", рекао је Шмидт.

Руски медији преносе да су Ходорковски и Лебедев крај пресуде, чије је читање започето у понедељак, дочекали смешком.

Бивши тајкун је, пре седам година, осуђен на осмогодишњу казну затвора због утаје пореза, а његове присталице тврде да је оптужница била политички мотивисана, и да је кажњен зато што се усудио да се супротстави тадашњем председику Владимиру Путину.

У међувремену је против Ходорковског, који је требало да изађе на слободу 2011. године, и његовог сарадника Платона Лебедева, покренут нови процес, оптужени су за крађу нафте и прање новца.

Ходорковски је после распада Совјетског Савеза основао нафтну компанију "Јукос", где је стекао огромно богатство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи