Бивши председник крив за силовање

Бивши израелски председник Моше Кацав проглашен кривим за силовање бивше сараднице. Пресуда се односи на време док је Кацев, деведесетих година, био министар туризма Израела.

Суд у Тел Авиву прогласио је бившег председника Израела Моше Кацава кривим за силовање и друге сексуалне преступе, за шта га је тужила једна државна службеница. Пресуда се односи на време када је био Кацев, крајем деведесетих година, био на дужности министра туризма.

"Сведочење Кацава је пуно лажи. Када жена каже не, она мисли не", навело је судско веће у пресуди.

Моше Кацав је 2000. године порекао оптужбе за силовање и напаствовање три своје бивше помоћнице. У оптужници се као датум силовања помиње април 1998. године. Бивши председник је поднео оставку на функцију 2007. године, а оптужен је у марту 2009.

Адвокат бившег председника Израела Моше Кацава најавили су жалбу на пресуду окружног суда у Тел Авиву.

"Пресуда је створила утисак да је Моше Кацав непоштен и манипулатор. Уопште нема основа за то", рекао је адвокат Авигдор Фелдман, напомињући да је суд игнорисао чињенице.

Кацеву прети максимална казна од шеснест година. Он је 2008. године одбио нагодбу на основу које би признао да је крив за мање озбиљне оптужбе.

Тада је жена, чије се име у сведочењу наводи због безбедности словом "А", изјавила да је први пут силована у канцеларији Министарства туризма и касније у једном хотелу у Јерусалиму.

Пресуда Кацаву у вези са другим сексуалним преступима очекује се у току дана. Отпужбе се односе на сексуално напаствовање две жене 2003. и 2005. године, док је Кацав био председник Израела.

Јаке емоције

Израелски премијер Бењамин Нетањаху навео је, у саопштењу, да је то "тужан дан" за Израел, и додао да је суд послао недвосмислене поруке у вези са женским правима и једнакост свих пред законом, пренео је Си-Ен-Ен.

Оптужбе против Кацава изазвале су јаке емоције у Израелу где би шеф државе требало да буде пример националног јединства и моралности.

Испред суднице уочи изрицања пресуде окупила се маса људи, укључујући активистикиње за права жена, које су се дуго жалиле да израелске власти не маре за сексуално узнемиравање на радним местима.

Кацав је иначе родом из Ирана и његов успех у политици служио је као пример за углед јеврејским имигрантима пореклом са Блиског истока и Северне Африке.

У Израел се доселио са породицом 1951. године. Са 24 године постао је најмлађи градоначелник и после је имао различите функције у Влади као члан и сада владајућег конзервативног Ликуда.

На изборима за председника, у израелском парламенту Кнесету, победио је противкандидата Шимона Переса, који је касније постао председник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво