Микроби уместо И-Тија

Упркос бројним спекулацијама да је Наса пронашла живот на Сатурну, или његовом месецу, научници су вечерас саопштили да су у једном језеру у Калифорнији пронашли нови облик живота.

Истраживачи Америчке свемирске агенцијe открили су микробе за које се веровало да је немогуће да уместо фосфора у својој биохемији користе арсен, саопштено је на вечерашњој конференцији за новинаре у седишту Насе у Вашингтону.

Иако се данима спекулисало да је Наса пронашла нови облик живота у свемиру, на Сатурну или његовом сателиту, најновије истраживање умногоме ће допринети досадашњем традиционалном погледу на живот и еволуцију.  

Астробиолог Фелиса Вулф-Симон објаснила је да пронађени микроби у Моно језеру у Калифорнији, упркос великом салинитету и енормним количинама арсена, обилују животом.

Научница је објаснила да је тим успео да узгоји микробе у блату тог језера које је пуно арсена.

Арсен се, према њеним речима, у тим микробима понашао као фосфор и делимично постао ДНК микроба.

Професор Џејмс Елсер објаснио је, на конференцији за новинаре, да фосфор гради нуклеинске киселине у организмима и упутио на чињеницу да је веома редак елемент на Земљи.

Елсер наводи да је откриће веома важно, јер је пронађен елемент способан да замени фосфор и на тај начин променио темеље биохемије на планети.

Стеве Бенер из Фондације за примењену молекуларну еволуцију истакао је да резултате истраживања треба узети условно, јер не постоји чврста молекуларна структира због чега је ДНК нестабилан и долази до пуцања ланца.

Најављивана конференција за новинаре из седишта Насе покренула је лавину коментара и еуфоричних нагађања да је сонда Америчке свемирске агенције која се недавно вратила из експедиције, пронашла доказе да у свемиру нисмо сами.

Ипак, најновије истраживање научника Насе још једном је показало да наука никада не спава и да је живот у свемиру могућ, а да је само питање када ћемо га пронаћи.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво