Откривена планета из друге галаксије

Астрономи открили нову планету за коју су убеђени да не потиче из наше галаксије. Планета за четвртину тежа и за петину већа од Јупитера.

Научници су први пут открили планету из друге галаксије. Реч је "уљезу" из галаксије коју је наш Млечни пут "прогутао" пре шест милијарди година.

Астрономи су до сада мапирали и идентификовали више од 500 планета, али је ово први пут да је откривена планета која уопште не припада нашем Млечном путу, преноси Би-Би-Си.

Планета сада кружи у соларном систему у јужном делу галаксије Форнакс, а уочена је телескопом из Чилеа. Новооткривена планета, кружи око звезде назване ХИП 13044, која је од Земље удаљена око 2.000 светлосних година.

Ова планета је приближно за четвртину тежа од Јупитера и за петину већа, а пошто се креће веома близу свог сунца, за пут око њега јој треба свега 16 дана.

Сунце око кога кружи планета, као и цео систем око њега, у последњој су фази свога постојања. Баш због тога је ово битно откриће, јер помоћу њега може да се добије бар мали увид у судбину која ће задесити и наш систем, тврде научници.

Пошто је звезда ХИП 13044 потрошила сав свој хидроген из језгра, ушла је у нову фазу живота, постало је црвени џин и у том процесу вероватно прогутала неколико околних планета, величине Земље.

"Ово откриће је посебно занимљиво када се узме у обзир далека будућност нашег система, пошто знамо да ће Сунце такође постати црвени џин за отприлике пет милијарди година", рекао је доктор Џони Сетијаван.

Сада ХИП 13044 веома брзо ротира око своје осе, за шта научници мисле да је последица "гутања" мањих планета за време фазе црвеног џина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво