Шпанија "објавила рат" пластичним кесама

Класичне пластичне кесе које се разграђују чак 400 година, у Шпанији ће, за пет година, потпуно заменити еколошке кесе које се разграђују за четири године. Борци за заштиту животне средине план сматрају недовољним а произвођачи кеса преобимним.

Шпанске власти одлучиле да потрошњу пластичних кеса следеће године смање за половину, а да их за пет година потпуно замене еколошким. У тој земљи тренутно ради 350 фабрика за производњу пластичних кеса, а у погонима је запослено пет хиљада радника. Проблем је шта урадити са машинама за производњу тог артикла.

"Забринути смо због одлуке владе. Шта ћемо са машинама? Спремни смо да се прилагодимо али морамо тачно да знамо да ли ћемо и од ког материјала правити кесе", каже Педро Салинас из једне од фабрика за производњу кеса.

Неки супермаркети почели су да набављају специјалне еколошке кесе, а на пластичним је утиснут датум повлачења са тржишта. Француски ланац супермаркета КЕРФУР први је одлучио да у својим продавницама у Шпанији из употребе избаци штетне кесе.

Нове мере владе обавезују продавнице да до сада бесплатне пластичне кесе наплаћују, како би се смањила њихова потрошња, и активно се укључе у кампању подизања еколошке свести.

Оскар Лауреано, директор једног шпанског супермаркета каже да је особље у продавницама обучено да више напуни пластичне кесе, како би се смањило њихово прекомерно коришћење.

Јавност је подељена па борци за заштиту животне средине сматрају да је план недовољно радикалан,а произвођачи пластичних кеса тврде да је преобиман.

Обичним пластичним кесама потребно је чак 400 година да се биолошки разградиле а новим, еколошким четири године.

У Шпанији се годишње дистрибуира око 10 милиона пластичних кеса, 250 по становнику. Само 10 одсто се рециклира, а највећи део заврши на депонијама у природи или мору.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво