Ми нисмо сами...

На 20 светлосних година од Земље откривена планета која би могла да буде погодна за развој живота. Планета се налази у зони која није ни сувише хладна, ни сувише топла, те би могла да садржи воду, атмосферу и гравитацију.

Крај звезде Глисе 581, откривена је планета за коју се верује да би могла бити погодна за живот.

Откриће је направљено после дугогодишњег посматрања помоћу највећег телескопа на земљи у опсерваторији Кека на Хавајима, под руководством професора Универзитета у Калифорнији Стивена Фогта и професора Инситута Карнеги Пола Батлера.

Међутим, планету, која је добила име Глисе 581г, у блиској будућности неће моћи да посети нико са Земље, јер је удаљена 20 светлосних година.

Планета се налази у зони која није ни сувише хладна, ни сувише топла, те би могла да садржи воду у течном стању, атмосферу и гравитацију, баш као Земља.

Ипак, научници су опрезни у давању одговора на питање да ли на новооткривеној планети може да постоји живот, јер још увек нису сигурни каква је густина, грађа и атмосфера на Глисе 581г, а да би се ти подаци утврдили, биће потребна нова генерација телескопа и космичких летелица.

Упитан да ли верује у живот на Глисе 581г, професор Фогт је одговорио да он није биолог, већ астроном, али да је његово лично убеђење да је "вероватноћа живота на овој планети готово 100 одсто", пренео је Њујорк тајмс.

Професор Батлер је на исто питање одговорио речима: "Свиђају ми се подаци, а оно што подаци казују јесте да је планета на доброј удаљености од звезде да би имала воду и има одговарајућу масу да би имала атмосферу".

Звезда Глисе 581 је три пута мања од Сунца и њена светлост је сто пута слабија од Сунчеве, што, према речима Батлера, "неодољиво подсећа на Сунчев систем".

Откриће планете на којој би могло, потенцијално, да буде живота, велики је корак ка одговору на вечно питање - да ли смо сами.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво