Затражена истрага о немирима у Кини

Ујгурска активискиња Ребија Кадир тврди да је око 10.000 Ујгура, укључених у недавне немире у кинеској провинцији Синђанг, нестало. Кадирова затражила спровођење међународне истраге о тим догађајима.

Ребија Кадир, ујгурска активискиња у егзилу, је изјавила да је "око 10.000 Ујгура, укључених у недавне немире у кинеској северозападној провинцији Синђанг, нестало".

У највећем етничком сукобу за протеклих десет година, који је почео 5. јула у главном граду провинције Урумићију, масовно су се обрачунавали Ујгури и Хан Кинези, а интервенисала је и полиција.

Према званичним инфрмацијама, у сукобима су живот изгубила 192 лица. Већина настрадалих су Кинези из групације Хан, највеће у овој земљи којој припада 1,3 милијарде становника Кине, подсећа Ројтерс.

Кадирова, која одбацује оптужбе Пекинга да је подстицала немире, изјавила је да не верује у званичне податке о настрадалима и да страдања Ујгура нису реално приказана.

Кадирова је, пред новинарима, апеловала да међународна заједница пошаље тим истражитеља који ће утврдити шта се све догађало током крвавих сукоба у Синђангу.

"Ако су убијени, где су њихова тела. Ако су заточени, где се налазе", запитала је Ребија Кадир.

број коментара 0 Пошаљи коментар