Закајев пуштен на слободу

Окружни суд у Варшави пустио на слободу чеченског лидера Ахмеда Закајева, кога су, по потерници Интерпола, а на захтев Русије, пољске власти ухапсиле јутрос у Варшави.

Председник чеченске владе у егзилу Ахмед Закајев, који је по потерници Интерпола, а на захтев Русије био јутрос ухапшен у Варшави пуштен је на слободу. Одлуку о пуштању Закајева донео је Окружни суд у Варшави.

Изручење Закајева који има политички азил у Великој Британији од 2003. године, Русија тражи због оптужби да је организовао и да је умешан у низ терористичких напада у Чеченији и Русији.

Због тежине тих оптужби, пољско тужилаштво је данас после саслушања затражило од суда да нареди максималних 40 дана затвора  за чеченског лидера и да он одлуку о изручењу сачека иза решетака.

Суд је међутим тај захтев тужилаштва одбио и премијер владе непризнате независне Ичкерије у егзилу упутио се на трећи светски конгрес Чечена у Пултуску, крај Варшаве, због којег је и дошао у Пољску.

Вест о пуштању свог лидера делегати конгреса дочекали су овацијама. Одлука суда није правоснажна јер тужилаштво има право жалбе Апелационом суду.

Хапшење Закајева изазвало је у Пољској огорчене протесте организација за људска права, целе опозиције и посткомунистичке левице и конзервативаца бившег премијера Јарослава Качињског који су оптужили владу премијера Доналда Туска да је срамно сервилна према Русији.

Европска комисија је вечерас саопштила да о евентуалном затвору и изручењу Закајева неће одлучивати политички фактори, већ пољски суд у складу са законом што је данас нагласио и премијер Туск, пренели су пољски медији.

Брисел је изразио наду да ће суд узети у обзир све индивидуалне елементе тог случаја као и то да је у Великој Британији Закајеву пружено уточиште и политички азил, те да тако ужива међународну заштиту и једнака права као и сваки грађанин земље која је азил одобрила.

Одлучивање о изручењу

Пољске власти због важеће потернице Интерпола дужне су да започну процес одлучивања о изручењу Закајева, али он не мора да сачека пресуду у затвору, како је затражила Русија која врши притисак да чеченски лидер за кога Москва тврди да је међународни терориста, буде изручен што пре.

Аналитичари у Пољској хапшење Закајева пореде са случајем пољско-француког режисера Романа Поланског.

Исто као и Швајцарска Поланског, Пољска је ухапсила чеченског лидера тек када је од Русије добила ноту у којој она подсећа да је за њим расписана потерница и да тражи да се он изручи.

Упркос потерници, швајцарске власти нису дирале Поланског пре но што су добиле ноту, иако је често боравио у тој земљи, а САД настојале да им буде изручен да му се суди за силовање малолетнице.

Само ове године, Закајев је у Пољској био већ три пута и нико га није хапсио.

У Пољској, за коју је долазак Закајева постао непријатан јер она настоји да побољша односе са Русијом, нико не верује да би он могао бити изручен, а његов адвокат је рекао да и Закајев сам верује да ће све бити у реду.

И премијер Туск је нагласио да власти морају да делају, јер постоји потерница, али да то не значи да ће Пољска Закајева и изручити.

"Пољска није ту да испуњава наруџбине Русије", рекао је јутрос Туск пољском радију.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво