Закајев пуштен на слободу

Окружни суд у Варшави пустио на слободу чеченског лидера Ахмеда Закајева, кога су, по потерници Интерпола, а на захтев Русије, пољске власти ухапсиле јутрос у Варшави.

Председник чеченске владе у егзилу Ахмед Закајев, који је по потерници Интерпола, а на захтев Русије био јутрос ухапшен у Варшави пуштен је на слободу. Одлуку о пуштању Закајева донео је Окружни суд у Варшави.

Изручење Закајева који има политички азил у Великој Британији од 2003. године, Русија тражи због оптужби да је организовао и да је умешан у низ терористичких напада у Чеченији и Русији.

Због тежине тих оптужби, пољско тужилаштво је данас после саслушања затражило од суда да нареди максималних 40 дана затвора  за чеченског лидера и да он одлуку о изручењу сачека иза решетака.

Суд је међутим тај захтев тужилаштва одбио и премијер владе непризнате независне Ичкерије у егзилу упутио се на трећи светски конгрес Чечена у Пултуску, крај Варшаве, због којег је и дошао у Пољску.

Вест о пуштању свог лидера делегати конгреса дочекали су овацијама. Одлука суда није правоснажна јер тужилаштво има право жалбе Апелационом суду.

Хапшење Закајева изазвало је у Пољској огорчене протесте организација за људска права, целе опозиције и посткомунистичке левице и конзервативаца бившег премијера Јарослава Качињског који су оптужили владу премијера Доналда Туска да је срамно сервилна према Русији.

Европска комисија је вечерас саопштила да о евентуалном затвору и изручењу Закајева неће одлучивати политички фактори, већ пољски суд у складу са законом што је данас нагласио и премијер Туск, пренели су пољски медији.

Брисел је изразио наду да ће суд узети у обзир све индивидуалне елементе тог случаја као и то да је у Великој Британији Закајеву пружено уточиште и политички азил, те да тако ужива међународну заштиту и једнака права као и сваки грађанин земље која је азил одобрила.

Одлучивање о изручењу

Пољске власти због важеће потернице Интерпола дужне су да започну процес одлучивања о изручењу Закајева, али он не мора да сачека пресуду у затвору, како је затражила Русија која врши притисак да чеченски лидер за кога Москва тврди да је међународни терориста, буде изручен што пре.

Аналитичари у Пољској хапшење Закајева пореде са случајем пољско-француког режисера Романа Поланског.

Исто као и Швајцарска Поланског, Пољска је ухапсила чеченског лидера тек када је од Русије добила ноту у којој она подсећа да је за њим расписана потерница и да тражи да се он изручи.

Упркос потерници, швајцарске власти нису дирале Поланског пре но што су добиле ноту, иако је често боравио у тој земљи, а САД настојале да им буде изручен да му се суди за силовање малолетнице.

Само ове године, Закајев је у Пољској био већ три пута и нико га није хапсио.

У Пољској, за коју је долазак Закајева постао непријатан јер она настоји да побољша односе са Русијом, нико не верује да би он могао бити изручен, а његов адвокат је рекао да и Закајев сам верује да ће све бити у реду.

И премијер Туск је нагласио да власти морају да делају, јер постоји потерница, али да то не значи да ће Пољска Закајева и изручити.

"Пољска није ту да испуњава наруџбине Русије", рекао је јутрос Туск пољском радију.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 17. сеп 2010, 17:30) - srbin sa malte [нерегистровани]

zakajev

Je kriminalac.Kao sto su rasturili nasu Srbiju , tako evropa hoce i Rusiju.Mi moramo shvatiti , da je evropa katolicka ,i kao takva ne voli ni Srbe ni Ruse.Nemojmo spavati i sanjati BAJKE.

(петак, 17. сеп 2010, 12:20) - anonymous [нерегистровани]

bravo

dalje tako

(петак, 17. сеп 2010, 12:15) - anonymous [нерегистровани]

Dupli arsini..

Videt cemo da li ce Poljaci biti samostalni ili ce pod pritiskom Zapada pustiti osumnjicenog. Tako su ga Danci isto bili zadrzali pa nista, pustili ga. Jer ako neko bude optuzen da je ubijao Ruse (kao i Srbe) onda je to po zapadnim razmisljanjima "borba za slobodu". Svaki otpor protiv Rusa je manje ili vise podrzan, zna se od koga.
Sta ce uraditi "nasa" slavenska braca ostaje da sacekamo.Ja mislim da ce vrlo brzo biti pusten , voleo bih da nisam u pravu.