Израел за напредак мировног процеса

Израел даје све од себе да би се постигао мир на Блиском истоку, истакао израелски премијер Бенјамин Нетанијаху у сусрету с специјалном изаслаником САД за Блиски исток Џорџом Мичелом. САД траже обустављање изградња јеврејских насеља на палестинској територији.

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху рекао је данас специјалном америчком изасланику за Блиски исток Џорџу Мичелу да Израел чини све што може да постигне напредак у мировном процесу са Палестинцима.

Нетанијаху је састанак са бившим сенатаром Мичелом, у Јерусалиму означио као позитиван, прецизирајући да се дискутовало не само о јеврејским насељима на Западној обали, већ и о разним питањима која се тичу политичког процеса.

Мичел је рекао да је било доброг напретка у разговорима и да се САД надају постизање разумевања с Израелом, односно формирању основе за наставак преговора са Палестинцима.

Специјални изасланик је поновио одлучност администрације америчког председника Барака Обаме постизању блискоисточног мировног споразума.

"Визија председника Обаме је свеобухватан мир на Блиском истоку, који укључује мир између Израела и Палестинаца, Сирије и Израела и Израела и Либана и такође пуну нормалазацију односа између Израела и свих његових суседа у региону. То је наш циљ", рекао је Мичел.

Уочи данашњег састанка, стотине јеврејских насељеника окупило се синоћ испред Нетанијахуове резиденције да протестује због америчког притиска да Израел обустави сву изградњу у насељима за Јевреје на окупираној Западној обали.

Нетанијаху за сада одбија да одустане од изградње нових кућа у постојећим насељима, правдајући се природним прираштајем становништва.

Такав став Израела постао је главни извор неоубичајене напетости у односима са главним израелским савезником САД.

Председник Палестинске управе Махмуд Абас одбија да се врати за преговарчки сто све док се Израел не обавеже на замрзавање изградње у насељима, подигнутим на земљи коју Палестинци сматрају својом и намеравају тамо да оснују своју државу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво