Јаки пожари на Пиринејском полуострву

Два ватрогасца погинула приликом гашења шумског пожара на северозападу Шпаније. У Португалу ватрогасци покушавају да угасе 33 пожара, саопштили званичници.

Два шпанска ватрогасца настрадала су у пожару који је избио прошле ноћи близу једног села у провинцији Понтеведра, у аутономној покрајини Галиција, пренела је агенција АП.

Ватрогасне службе су успеле да до поднева угасе пожар, пошто је захватио око 100 хектара шуме, саопштио је одсек регионалне владе за руралне послове.

Јак ветар, који је стално мењао правац, отежавао је гашење пожара током ноћи, а тачне околности под којима су настрадала два ватрогасца још нису познате.

Шеф одсека за руралне послове Семјуел Хуарес изјавио је да се сумња да је пожар подметнут, јер је сумњиво да су четири пожара избила у истој области четири дана узастопно.

У суседном Португалу Служба за цивилну заштиту саопштила је да је данас избило 33 пожара у северном делу земље, а да су се председник и премијер вратили са одмора да би посетили оперативни командни центар.

Португалске власти сумњају да су многи пожари подметнути, а више од 100 детектива истражује те случајеве.

Полиција је ухапсила три пастира због сумње да су намерно изазвали пожар, чиме је број ухапшених овог лета повећан на 15.

Власти су саопштиле да су највише забринути за пожаре у националним парковима Пенеда-Гереш и Сера да Естрела, где неки пожари букте већ скоро три дана.

Јуче је из Пенеда-Гереша евакуисано око 100 људи, пошто су се пожари проширили, а прошле седмице погинула су два ватрогасца.

Пожари су уобичајена појава у Португалу током лета, а ове године у приправности је скоро 10.000 ватрогасаца и 56 авиона, навео је АП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се